In september onthulde Amazon de Kindle Fire, een 7-inch tablet die de concurrentie met de iPad 2 moest aangaan als goedkoper alternatief. Het is niet zozeer Apple waar Amazon zich zorgen over moet maken: de boekhandelketen Barnes & Noble lanceert binnenkort de Nook Tablet. Deze aanbieder zou wel eens een grotere concurrent van Amazon kunnen worden dan Apple of Samsung.

Enkele maanden geleden maakte Amazon kenbaar dat het zich op de tabletmarkt zou gaan begeven. In september lanceerde de webwinkel de Kindle Fire. Hiermee wilde Amazon een goedkoper alternatief bieden voor mensen die geen honderden dollars wilden neertellen voor een iPad 2 of een Galaxy Tab 10.1. Het bleek in één klap een grote hit te zijn: in de voorverkoop gingen er meer dan 95.000 exemplaren over de toonbank. Daarom besloot Amazon om de productie van de Kindle Fire op te voeren.

Barnes & Noble zal dit aandachtig hebben aanschouwd en kwam vervolgens zelf met het idee om een. tablet op de markt te brengen. Dat is de Nook Tablet geworden.


De Nook Tablet beschikt over een 1 GHz processor van Texas Instruments, 1 GB aan RAM-geheugen en 16 GB aan opslagruimte, die overigens is uit te breiden tot 32 GB door middel van een microSD-kaart. Het scherm heeft een grootte van 7 inch waarop videofilms afgespeeld kunnen worden op full HD kwaliteit (1080p). De batterij zou volgens Barnes & Noble zeker 11 uur moeten meegaan. Ook zit er een speciale "read en record"-functionaliteit ingebouwd. Hiermee kunnen ouders een boek voorlezen en dit tegelijkertijd opnemen, zodat hun kinderen het op een later moment altijd kunnen terugluisteren. De Nook Tablet draait op het besturingssysteem Android 2.3 volgens ZDNet.

Naast de betere technische specificaties van de Nook Tablet ten opzichte van de Kindle Fire, is er nog een duidelijk verschil tussen beide tablets: het prijskaartje. De Nook Tablet zal 249 dollar gaan kosten, 50 dollar meer dan de Kindle Fire.

De Nook Tablet zal in de loop van volgende week op de markt komen, enkele dagen na de release van de Kindle Fire. Of en wanneer deze tablet in Nederland beschikbaar zal zijn is niet bekend.