3min

Opnieuw haalt Apple het nieuws met een patentaanvraag. Deze keer voor een aantal maatregelen om een iPhone op afstand uit te kunnen schakelen, een zogenaamde killswitch. Deze moet gaan beschermen tegen gestolen iPhones en onrechtmatig gebruik zoals bijvoorbeeld een jailbreak.

Het eerste deel van het patent zal door iedereen wel toegejuicht worden. Het is vooral het tweede deel van de patentaanvraag waar sommige iPhone-gebruikers moeite mee zullen hebben.

De aanvraag draagt de naam "Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device". Er staat onder andere in dat het gaat om de bescherming van de gegevens van de eigenaar van de telefoon, zodat bijvoorbeeld creditcardinformatie, bankinformatie, adressen en telefoonnummers niet langer kunnen worden ingezien. In bepaalde gevallen zou het zelfs mogelijk worden om de inhoud van de telefoon compleet te wissen.

Wat ook in de aanvraag staat en wat toch echt leidt tot enige vraagtekens, is dat het bedoeld is voor de identificatie van onrechtmatig gebruik. Hieronder valt volgens Apple: "hacken, jailbreaken, unlocken of het verwijderen van een simkaart". Als een telefoon aan die voorwaarden voldoet, kunnen er maatregelen worden genomen ter bescherming van de rechtmatige eigenaar.

Ook geeft Apple nog wat voorbeelden: "Een directe toename van het geheugenverbruik van het toestel kan wijzen op een hackprogramma en dat het toestel wellicht wordt gebruikt door onbevoegde personen. Het jailbreaken van een toestel kan verwijzen naar gerommel met het toestel om een gebruiker toegang te geven tot mogelijkheden die normaliter niet toegankelijk zijn."

Tot slot staat er zelfs nog iets in de patentaanvraag over het unlocken van je simkaart zodat je de iPhone bij meerdere operators kan gebruiken. "Het unlocken van je simkaart kan ertoe leiden dat beperkingen worden opgeheven om gebruik te maken van slechts een bepaalde groep operators en/of landen. Het is dus mogelijk om hiermee te meten of een iPhone is gejailbreakt of unlockt."

Volgens Apple is zowel het jailbreaken als het unlocken enorm gevaarlijk: het zorgt ervoor dat Apple de controle verliest over de telefoons en er wellicht zaken geïnstalleerd kunnen worden die niet thuis horen op een mobiele telefoon. Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn voor telefoonnetwerken.

Of Apple er goed aan doet deze patenten aan te vragen en uit te voeren is nog maar de vraag. De Amerikaanse wetgever heeft al eerder in een rechtszaak bepaald dat Apple vanuit de rol van ontwikkelaar jailbreaks niet mag tegengaan, consumenten mogen doen met hun telefoon wat ze willen na aanschaf ervan. Wellicht gaat Apple het nu opnieuw proberen maar dan vanuit de rol van fabrikant en het repareren van beveiligingsproblemen. Heel populair zal Apple zich er echter niet mee maken, als Apple telefoons gaat uitschakelen die zijn gejailbreakt. Apple kan er op wachten dat er dan opnieuw juridische stappen worden ondernomen door consumenten. De vraag blijft dus of Apple behalve het aanvragen van het patent het ook gaat uitvoeren.

De jailbreakers en unlockers zijn Apple een doorn in het oog. De afgelopen jaren is toch wel gebleken dat Apple zoveel mogelijk controle wil over de iPhone-toestellen. Apple sluit ook nog steeds exclusieve partnerovereenkomsten met operators in bepaalde landen. Door de jailbreakers en unlockers komen deze contracten steeds verder onder druk te staan. Het is voor Apple dus wel een enorme verbetering als het het jailbreaken en unlocken de kop in weet te drukken.