Intel heeft aan PCWorld laten weten dat het klaar is met de x86-versie van Android 4.0. Deze versie van Android 4.0 is volledig geschikt voor het nieuwe Atom Medfield-platform. De chips die gebaseerd zijn op dit Medfield-platform zijn speciaal door Intel ontwikkeld voor smartphones en tablets. Hierdoor zijn ARM-chips niet langer de enige waarop het Android-besturingssysteem kan draaien.

Intel heeft verder laten weten dat er in 2012 een hoop Android-producten zullen gaan verschijnen die gebruik maken van chips van Intel. De kans is dus groot dat we op de Consumer Electronics Show in Las Vegas of op de Mobile World Conference een hoop nieuwe smartphones en tablets gaan zien die worden aangedreven door een Intel chip. Het Medfield-platform zou geschikt zijn voor zowel Android 4.0 als de eerdere versies die nu nog in de omloop zijn, Android Honeycomb en Android Gingerbread.

Intel werkt nauw samen met Google om de integratie van Android 4.0 op de Intel-chips zo goed mogelijk te maken. Er is echter ook kritiek, de open source community is ook druk bezig om Android geschikt te maken van x86-chips en zou graag zien dat Intel de aangepaste broncode van Android 4.0 beschikbaar maakt voor iedereen.

Intel weigert dat op dit moment te doen omdat het bedrijf nog niet helemaal klaar is. Intel stelt dat het de broncode pas vrij geeft als deze helemaal af is. Intel is bang dat als het de broncode te vroeg vrij geeft er bepaalde drivers in omloop komen waarvan de kwaliteit nog te wensen over laat.

Voor Intel is het enorm belangrijk dat het actief wordt op de mobiele markt van smartphones en tablets. Alle mobiele apparaten worden momenteel aangedreven door op ARM gebaseerde chips. Dit zijn chips die gebruik maken van de architectuur van het bedrijf ARM, Intel maakt deze chips niet en had dus de keuze om een ARM-licentie te kopen of de software gereed te krijgen voor Intel’s eigen x86 architectuur. Intel koos voor de laatste optie maar dat kost tijd. Nu kan het gaan beginnen aan een inhaalslag om veel nieuwe smartphones en tablets te gaan voorzien van een chip.