Intel heeft een versie van Android gemaakt die gebruik kan maken van 64bit-processors. Hiermee wil Intel inspelen op de mobiele markt door iets aan te bieden dat grote concurrent ARM niet in het assortiment heeft.

Intel krijgt momenteel nog niet veel voet aan de grond in de markt van processoren voor mobiele apparaten. Grote probleem is hierbij dat het bedrijf geen meerwaarde biedt ten opzichte van ARM. Hier zou echter op korte termijn verandering in kunnen komen.

Tijdens de CES liet Intel weten klaar te zijn met het werken aan een kernel voor Google’s Android 4.4 KitKat (review). Hierdoor zou de software klaar zijn om gebruik te maken van 64bit-processors die Intel maakt. Daarnaast zorgt de kernel ervoor dat apps van ontwikkelaars compatibel zijn met de 64bit-versie van het besturingssysteem.

Op dit moment zijn er nog geen Android-apps die voordeel halen uit een 64bit-processor. Op het moment dat er wel apps worden gemaakt die speciaal voor de processor zijn gemaakt, dan zal volgens Intel een verbetering van maximaal 40 procent in de prestaties te zien zijn.

Er gaan al langer geruchten over een 64bit-versie van Android. Er wordt verwacht dat de eerste toestellen die gebruikmaken van zo’n processor op korte termijn zullen uitkomen. Hiermee zou Google het voorbeeld van Apple volgen. Apple voorzag apparaten als de iPhone 5S (review), de iPad mini met Retina-display (review) en de iPad Air (review) vorig jaartal voor het eerst van een 64bit-processor.