Het open source project Android-x86 heeft hulp uit de commerciële hoek. Chipfabrikant AMD steunt het project al enige tijd door de ontwikkelaars te voorzien van tablets met een Brazos-chip en door enkele engineers beschikbaar te stellen die meewerken aan het project.

AMD hoopt waarschijnlijk via de open source gemeenschap straks aan een goede x86-variant te komen van het Android-besturingssysteem. AMD is echter wel de enige grote partij die het project steunt. Intel heeft de ontwikkeling van een eigen x86-variant op eigen houtje gedaan met hulp van Google. Eerder vandaag konden we meldden dat de Android 4.0 x86-versie van Intel klaar is voor productie en deze waarschijnlijk begin 2012 gepresenteerd gaat worden op verschillende nieuwe producten.

Zowel voor Intel als AMD valt er veel te winnen als het Android geschikt kan maken voor hun chips. Ze kunnen dan smartphones en tablets gaan voorzien van hun hardware. Op dit moment wordt in vrijwel alle smartphones en tablets gebruik gemaakt van ARM-chips. Een concurrent die een aardige voorsprong heeft opgebouwd in het ontwikkelen van energiezuinige mobiele chips. Deze chips zijn echter niet compatible met de x86-chips waardoor Android er niet op werkt.

Intel lijkt op dit moment een kleine voorsprong te hebben met hun x86-variant. Al heeft het open source project ook recent een eerste versie afgeleverd voor de Brazos-chipset van AMD. Er is nu een ISO verkrijgbaar welke geïnstalleerd kan worden op een x86-systeem. De versie is echter nog lang niet voltooid, zo mist er nog ondersteuning voor geluid, camera en ethernet-verbindingen. Ook mist er nog hardware-acceleratie voor Intel-chips.

Het grootste probleem van het Android-x86 project is dat veel partijen wel hun broncode gebruiken maar niets teruggeven. Zo is Intel inmiddels zo goed als klaar met hun x86-variant maar weigert het de broncode vrij te geven tot deze kwalitatief goed genoeg is. Ook bedrijven als ViewSonic, BlueStack en Insyde hebben producten op de markt gebracht met de Android-versie van het Android-x86 project maar hebben hun aanpassingen en toevoegingen niet gedeeld met het project.

Als al deze partijen de open source overeenkomst na zouden komen zou het Android-x86 project veel sneller grote stappen kunnen maken.

AMD is dus de uitzondering en helpt het project op verschillende vlakken echt mee. Wat de toekomstplannen zijn van AMD met een Android-x86 variant is vooralsnog onduidelijk maar het ligt voor de hand dat ook AMD graag chips levert voor nieuwe Android-smartphones en -tablets.