2min

Hoewel Android ongekend populair is en er maar liefst 700.000 toestellen dagelijks bijkomen, levert Android toch marktaandeel in op het aantal verbonden mobiele apparaten. Dat stelt althans het bedrijf Millennial Media op basis van onderzoek.

Onderzoeksbureau Millennial Media berekende dat Android vorige maand een marktaandeel van 50 procent had. Apple’s besturingssysteem iOS steeg in november tot 30 procent, BlackBerry OS steeg ook ligt tot 17 procent. Android is dus wel nog steeds marktleider.

De onderzoekers verklaren de daling van Android onder gebruikers aan de hand van de populariteit van de iPhone 4S, Apple’s nieuwste iPhone. Dat het toestel zeer gewild is bij consumenten blijkt wel uit de cijfers. In de eerste 24 uur na de lancering slaagde Apple erin één miljoen exemplaren te verkopen in de voorverkoop. In de eerste drie dagen gingen er meer dan vier miljoen exemplaren over de toonbank. Toen het toestel begin november in Hong Kong gelanceerd werd, was het binnen tien minuten volledig uitverkocht. Analisten voorspellen dat Apple dit kwartaal zo’n 25 miljoen iPhone 4S toestellen zal verkopen, mits het erin slaagt om de voorraden op peil te houden.

Het verhaal van RIM zal inmiddels wel bekend zijn. Het Canadese telecombedrijf wordt de laatste tijd geplaagd door de ene crisis na de andere. Het is dan ook nog maar de vraag of RIM het tij nog kan keren. Hoe het komt dat er een kleine stijging is in het aantal online Blackberry toestellen is daardoor ook moeilijk te verklaren.

Met de feestdagen voor de boeg kan dit zomaar omslaan, zeker nu de Galaxy Nexus gelanceerd is dat op Android 4.0 draait (Ice Cream Sandwich). Misschien dat Google er met dit toestel in slaagt om weer wat marktaandeel van Apple af te snoepen. De Galaxy Nexus wordt voor Google door Samsung gemaakt en in de markt gezet.