2min

Een nieuw onderzoek van Strategy Analytics wijst uit dat Apple’s iOS en Google’s Android op bijna alle nieuw verkochte smartphones staat. Android groeit maar door, en weet daarmee steeds meer aandeel van Apple weg te snoepen. Op bijna 9 van de 10 smartphones die verkocht wordt, staat Android.

Dit blijkt uit een onderzoek van Strategy Analytics. De wereldwijde verkopen van smartphones stegen volgens dat onderzoeksbureau naar 375 miljoen exemplaren, afgelopen kwartaal, en daarvan was Android goed voor 88 procent van de verkopen. De markt lijkt daarmee steeds kleiner te worden voor concurrenten van Google, want de groei gaat ten koste van onder meer iOS.

Android had een jaar eerder in het derde kwartaal nog een marktaandeel van 84,1 procent en dat is nu dus gegroeid naar 87,5 procent. Dat viel te merken bij iOS, dat van 13,6 procent marktaandeel daalde naar 12,1 procent. Andere mobiele besturingssystemen kunnen helemaal geen vuist meer maken.

Zo lijken BlackBerry en Windows Phone compleet verdwenen te zijn. Dat komt omdat BlackBerry al een paar jaar geen nieuwe smartphones heeft uitgebracht met het eigen besturingssysteem en ook Microsoft heeft het aantal nieuwe Windows-toestellen fors teruggeschroefd. Ook andere platformen zoals Tizen weten de consument niet genoeg te bekoren om voor echt grote cijfers te zorgen.

Dit blijkt des te meer uit de cijfers die Strategy Analytics heeft vrijgegeven. Vorig jaar werden er nog 8,2 miljoen smartphones verkocht met andere besturingssystemen dan Android en iOS, en dat waren er dit jaar nog maar 1,3 miljoen. Het marktaandeel is daarmee met 84,1 procent ingestort.

“Het Android-platform begint overvol te raken, met honderden fabrikanten, en weinig van hen maken nog winst. En Google valt met zijn nieuwe Pixel-smartphones de eigen hardwarepartners aan die Android op de eerste plaats populair gemaakt hebben,” stelt Woody Oh, directeur van Strategy Analytics.

  1. Android: 382,6 miljoen smartphones verkocht (+10,3%)
  2. Apple iOS: 45,5 miljoen smartphones verkocht (-5,2%)
  3. Anderen: 1,3 miljoen smartphones verkocht (-84,1%)
  4. Totaal: 375,4 miljoen smartphones verkocht (+6%)