min

Tags in dit artikel

, ,

Onderzoekers van de Hardvard University hebben geconstateerd dat het gebruik van tablets een verkeerde lichaamshouding in de hand werkt. Dit kan op zijn beurt weer lichamelijke klachten aan de nek en schouder met zich meebrengen.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Jack Dennerlein houden leidde een onderzoek waarbij de onderzoekers keken of er een verband bestaat tussen tabletgebruik en fysieke klachten. Daarvoor werden 15 tabletgebruikers gevraagd om een aantal opdrachten uit te voeren. Ze kregen de beschikking over twee type tablets: de iPad 2 van Apple en de Motorola Xoom. Beiden waren uitgerust met hulpmiddelen om de tablet te kantelen.

De proefpersonen kregen vier posities voorgeschreven hoe ze de tablet dienden te hanteren: op schoot, op schoot met case, op tafel en op tafel met case. De case diende om de bedienings- en kijkhoek van de tablet te vergroten of verkleinen. Vervolgens moesten ze in deze posities gaan surfen, lezen, e-mailen, films bekijken en gamen. Daarbij brachten de onderzoekers de houding van het hoofd en de nek en de afstand tot de tablet in kaart.

Uit het onderzoek bleek dat gebruikers die de tablet op tafel plaatsen met case de meest neutrale lichaamshouding hadden, omdat dit de meest steile hoek opleverde. Hierdoor worden nek en schouders minder belast dan wanneer je de tablet bijvoorbeeld op je schoot neemt, omdat gebruikers dan voortdurend naar beneden staren. Dus naarmate een gebruiker de tablet hoger plaatst en daarbij de juiste kijkhoek instelt, des te kleiner de kans op lichamelijke klachten. Tevens juichen de onderzoekers het gebruik van kantelbare cases toe. Echter, de onderzoekers benadrukken dat steile hoeken bij langdurig gebruik voor pijn in de handen of armen kan zorgen.

Dennerlein zegt dat in de toekomst nog meer onderzoek noodzakelijk is om het verband tussen tabletgebruik en fysieke klachten te bestuderen. "Verder onderzoek is absoluut noodzakelijk om de impact van het gebruik van tablets op bijvoorbeeld armen en polsen na te gaan. Enkel zo kunnen we komen tot een volledige evaluatie van de lichaamshouding", aldus de hoofdonderzoeker. Dit is volgens hem van groot belang, omdat steeds meer beroepsgroepen op grote schaal gebruik maken van de tablet.

Uit diverse onderzoeken uit het verleden is gebleken dat er een verband bestaat tussen langdurig computergebruik en RSI (repetitive strain injury, ook wel muisarm in de volksmond). Daarom bestaan er hulpmiddelen en software om deze klachten te voorkomen. Voor het installeren en gebruiken van computers bestaan al richtlijnen, waarom dan niet voor tablets? Waarschijnlijk zal het een kwestie van tijd zijn dat deze ook voor tablets worden geschreven.