2min Devices

Bijna negentig procent werkt niet goed met laptop

Uit onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Logitech blijkt dat 87 procent van alle laptop-gebruikers hun houding niet op orde heeft. Ongeveer de helft ondervindt pijn met het gebruik van de laptop.

Logitech heeft dit onderzoek laten uitvoeren door TNS NIPO. De resultaten zijn vrij schokwekkend, zo let 87 procent totaal niet op zijn of haar houding, heeft ongeveer de helft van alle gebruikers last van pijn in de gewrichten of spieren tijdens het gebruik van de laptop en 71 procent geeft aan dat hun zithouding niet verbeterd of verslechterd is door laptop-gebruik. Slechts zeventien procent lijkt zich bewust met zijn of haar houding bezig te houden.

Bijna negentig procent werkt niet goed met laptop

Toch heeft een laptop een geheel andere houding nodig dan een gewone computer dat nodig heeft. Dat beaamt ook professor Molenbroek van TU Delft en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie: "Computergebruikers nemen het kleinere toetsenbord en beeldscherm van een notebook vaak op de koop toe, tot ze klachten krijgen."

In totaal hebben er 538 mensen meegedaan aan het onderzoek. Hiervan geeft meer dan de helft aan geen voorlichting van hun werk te krijgen over juist gebruik. Professor Molenbroek: "Juist notebookgebruikers moeten beter voorgelicht worden over de consequenties van het werken ermee. De houding kan eenvoudig verbeterd worden door het gebruik van een extra toetsenbord, muis en een standaard." De extra muis is in ieder geval ingeburgerd inmiddels, echter blijft dit voor het laptop-standaard en het extra toetsenbord uit. Dat geldt zeker voor de privégebruiker. Die gebruikt nog minder vaak een standaard en/of een apart toetsenbord. Dit terwijl 45% van de gebruikers de laptop ook zakelijk gebruikt.

Bron:Techzine Redactie