2min Devices

Aantrekkelijk geprijsde ultrabooks pas in 2013

Dit jaar moet het jaar worden van de zogenaamde ultrabooks, de ultra dunne, lichte maar toch snelle laptops van 13- en 14 inch. Hoewel de fabrikanten inmiddels doorhebben dat een goed prijsniveau daarvoor essentieel is zullen de prijzen niet zo hard dalen als eerder werd verwacht. De ideale prijs voor een ultrabook ligt tussen de 599 en 699 dollar of euro. De verwachting op dit moment is dat die prijs pas ergens in 2013 wordt behaald.

Aantrekkelijk geprijsde ultrabooks pas in 2013DigiTimes meldt op basis van bronnen bij fabrikanten dat de prijzen van ultrabooks niet zo snel kunnen dalen. Er stappen wel steeds meer fabrikanten in het concept van de ultrabook. Waardoor de vraag naar de onderdelen stijgt en er dus grote producties kunnen worden gedraaid maar het gaat allemaal niet snel genoeg om voor 2013 al op een aantrekkelijk prijs te zitten tussen de 600 en 700 euro.

De productiekosten liggen nog steeds aan de hoge kant. Vooral de SSD’s zorgen voor een flinke kostenpost, deze zijn al snel 10 maal zo duur als een traditionele harde schijf. Dat is echter niet de enige oorzaak ook de op maat gemaakte ultra dunne beeldscherm panelen zorgen voor een flinke kostenpost voor de fabrikanten. De fabrikanten zijn echter druk bezig om manieren te vinden om de kosten naar beneden te brengen.

Op dit moment zijn er al ultrabooks te koop vanaf 800 euro, maar dit zijn nog zogenaamde hybride modellen. Deze beschikken vaak over een 16GB SSD voor cache doeleinde en om het bootproces te versnellen en daarnaast gebruiken ze een traditionele harde schijf om de kosten te drukken. Verwacht wordt dat er in de tweede helft van 2012 ultrabooks gaan verschijnen met een echte SSD oplossing voor een prijs van 800 euro. De ideale prijs tussen de 600 en 700 euro duurt dus nog tot 2013.

Bron:DigiTimes