Het is geen typefout, Nokia heeft vandaag een nieuwe Symbian smartphone gepresenteerd met een camera op de achterzijde die kiekjes kan schieten van 41 Megapixel. Nokia claimt dat het satelliet technologie heeft gebruikt om dit mogelijk te maken, de camera is overigens wel duidelijk aanwezig op het toestel.

Het is een nieuwe Symbian smartphone met één duidelijke feature, namelijk de camera. Kiekjes schieten van 41 Megapixel is iets wat met menig spiegelreflex camera van deze tijd nog onmogelijk is maar met de Nokia Pureview 808 is het geen enkel probleem. Nu moeten we er ook meteen bij vermelden dat het aantal Megapixel niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de foto. Echter staat daar tegenover dat Nokia heeft gekozen voor een Carl Zeiss-lens waar we dan weer goede ervaringen mee hebben.

In elk geval kan de camera foto’s maken van 41 megapixel of van 34 megapixel als men liever 16:9 foto’s maakt. De techniek erachter is natuurlijk erg interessant want hoe heeft Nokia dit voor elkaar gekregen op een smartphone. Wellicht zorgt deze stap van Nokia ervoor dat de kwaliteit van smartphone camera’s de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Op een foto van 41 megapixel zou je vrijwel eindeloos moeten kunnen inzoomen en details bekijken die voorheen voor het blote oog onzichtbaar waren.

Als we kijken naar de overige specificaties van deze nieuwe Nokia smartphone dan vallen die wel wat tegen. Zoals gezegd het is een Symbian-smartphone, met Symbian Belle om precies te zijn. Het toestel wordt aangedreven door een 1,3 GHz single-core processor en 512 MB RAM. Het toestel heeft een 4 inch touchscreen met een resolutie van slechts 360×640 pixels, de 41 megapixel foto’s bekijken kan je dus beter op een andere apparaat doen. De interne opslagcapaciteit is 16GB maar is uitbreidbaar via microSD.