2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse stad Austin, waar op het moment de SXSW-conferentie wordt gehouden, heeft daklozen een nieuw doel gegeven. Het zal nogal raar in de oren klinken, maar de daklozen uit die stad fungeren gedurende de conferentie als ‘dakloos WiFi-hotspot’. Het idee is afkomstig vanuit een marketingbedrijf en krijgt de naam Homeless Hotspots.

Daklozen worden ‘omgebouwd’ tot een draadloos netwerkpunt. De daklozen zelf pikken gelukkig ook een graantje mee, zij krijgen donaties van de mensen die gebruik maken van hun hotspot. Bartle Bogle Hegarty, zoals het marketingbedrijf heet, noemt het project een experiment. Op het moment zijn er dertien daklozen ingezet voor het project, op het moment van schrijven vormen zij samen een groot hotspot rondom de hallen waar SXSW wordt gehouden. Via de site van Homeless Hotspots is via Google Maps te zien waar de hotspots zich op dit moment bevinden.

Vanuit alle kanten zijn er reacties over Homeless Hotspots. Niet iedereen is even blij met het project. Zo noemt een SXSW-bezoeker het mensonterend om daklozen als hotspot te gebruiken. Het bedrijf dat de daklozen onderhoudt, heeft Bartle Bogle Hegarty van advies voorzien over het project en is verrast door de kritische reacties. De vrijwillige daklozen vinden het nieuwe werk echter prachtig. Zij zien het als een eerlijke baan en op deze manier raken ze eenvoudig aan de praat met mensen.

Of Homeless Hotspots na afloop van de SXSW-conferentie nog door zal gaan of zelfs uit zal breiden naar andere steden is op het moment niet duidelijk.