Uit berichten op het internet blijkt dat Nokia enkele exemplaren van de Lumia 710 en 800 heeft verscheept zonder haar eigen vergrendelde bootloader. De modellen zouden beschikken over een ontgrendelde bootloader van Qualcomm.

Het lijkt hierbij te gaan om een klein aantal exemplaren van de Nokia Lumia 710 en de Lumia 800. Nokia’s fout werd ontdekt door een persoon die zich voor biktor_gj uitgeeft op het forum van XDA Developers. De vrijgegeven bootloader zorgt ervoor dat een gebruiker zeer makkelijk een custom rom naar het desbetreffende toestel kan flashen. Normaliter sluiten fabrikanten de bootloader om te voorkomen dat gebruikers zelf aan de gang kunnen gaan met zelfgemaakte software.

Nokia heeft de Lumia-exemplaren dan ook niet met opzet verstuurd. Zo goed als alle exemplaren zijn namelijk vergrendeld met een gesloten bootloader. Daarnaast zal je toestel, wanneer deze verscheept is met een vrijgegeven bootloader, alsnog vergrendeld zijn wanneer je je toestel hebt geüpdate via Nokia Connection Suite. Hierbij wordt de bootloader immers overschreven door nieuwe firmware.

Wanneer je toch beschikt over een Lumia met de desbetreffende bootloader kan je, wanneer je dit wenst, gemakkelijk aan de gang gaan met custom roms. Echter verlies je hierbij wel je garantie. Ook komt het vaak voor dat een toestel met problemen gaat kampen door fouten. Neem je dit risico toch, dan kan je bijvoorbeeld een stuk meer instellingen aanpassen dan normaliter mogelijk is.