3min

Vanavond onthult Samsung eindelijk de langverwachte opvolger van de Galaxy S II. Hoewel er nog weinig officieel bekend is over het nieuwe vlaggenschip van Samsung, zijn er de afgelopen maanden veel geruchten over het toestel verschenen op internet. Tijd voor een overzicht van wat we wel en niet weten van de Galaxy S III.

Aanvankelijk zou Samsung haar nieuwste vlaggenschip op het Mobile World Congres onthullen, een evenement waar de pers uit de gehele wereld aanwezig is. Uit angst dat deze smartphone ondergesneeuwd zou raken door de vele nieuwe toestellen die hier gepresenteerd zouden worden, besloot Samsung om een eigen evenement te organiseren. Op deze manier zou het toestel alle aandacht krijgen die het verdient, aldus het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf. Een tijdstip wilde Samsung in februari nog niet noemen, maar enkele weken geleden verstuurde het bedrijf een uitnodiging dat de presentatie op donderdag 3 mei zou plaatsvinden.

We spreken voortdurend over de Samsung Galaxy S III, maar het is op dit moment nog geen vaststaand feit dat Samsung de smartphone ook daadwerkelijk zo gaat noemen. In de uitnodiging stond enkel "Kom en ontmoet de nieuwe Galaxy". Vanavond zal bekend worden of Samsung het bij het bekende en vertrouwde Galaxy S III houdt, of dezelfde weg inslaat als Apple (de nieuwe iPad), of zelfs een hele eigen manier van naamgeving verzonnen heeft.

Tevens verschenen er gedurende de afgelopen maanden diverse foto’s op internet waarop de Galaxy S III zou zijn vastgelegd. Onlangs zei een anonieme, maar welingelichte bron tegenover The Verge dat Samsung nog geen besluit had genomen over de vormgeving van het nieuwe toestel. Volgens de bron waren de foto’s zogeheten "generieke testtoestellen". Deze modellen dienen om de interne kwaliteit van het nieuwe vlaggenschip te testen. Volgens andere geruchten behoudt de Galaxy S III haar fysieke home-knop, een kenmerk dat we ook bij de S en S II zagen, maar bijvoorbeeld achterwege is gelaten bij de Galaxy Nexus van Google. Ook zou Samsung enkele veranderingen hebben aangebracht aan de user interface. In plaats van de gebruikelijke vier rijen zal het toestel naar verluidt vijf rijen met iconen weergeven op het startscherm, dit is mede mogelijk door het vermoedelijk grotere scherm.

Over de technische specificaties doet de meest uiteenlopende verhalen de ronde op het internet. Volgens de laatste geruchten zal het nieuwe vlaggenschip beschikken over een 8 of 12 megapixel camera aan de achterzijde. De voorzijde is voorzien van een 1,3 megapixel camera. Het toestel heeft een 4.8 inch full HD-scherm. Daarmee is het scherm van de Galaxy S III net iets groter dan de onlangs verschenen HTC One X. De Galaxy S III is volgens de geruchten voorzien van een 1,5 GHz quadcore-processor. De Korea Times wist onlangs te melden dat de Amerikaanse markt genoegen moet nemen met een dualcore-processor, maar dit heeft Samsung nooit officieel bevestigd. Ten slotte zou het mogelijk zijn om het nieuwe vlaggenschip draadloos op te laden.

Het gaat vooralsnog om speculaties en geruchten. Eén van onze redacteuren is momenteel in Londen om verslag te doen van de presentatie. Vanavond zullen we zien of de geruchten uit de duim gezogen zijn of niet. De eerste foto’s en berichtgeving vind je uiteraard terug op Techzine.