2min

Het Amerikaanse bedrijf Intel is begonnen met onderzoek naar de mogelijkheden voor computers om verschillende menselijke eigenschappen na te bootsen. Zo wil Intel onderzoek doen naar computers die hun gebruiker leren kennen. Volgens Intel’s hoofd van de technologie-divisie, Justin Rattner, bieden computers die zelf kunnen leren grote mogelijkheden.

Het onderzoek van Intel is opgestart in Israel, waar Intel een grote fabriek heeft staan. ‘Ondanks de naam, zijn smartphones eigenlijk maar domme toestellen. Mijn smartphone weet niks meer van mij dan toen ik hem voor het eerst uit de doos haalde. Onze apparaten zullen in de toekomst meer te weten komen over ons als individu en zullen zich aanpassen aan onze persoonlijkheid.’, meldt Rattner.

Intel zal voor het onderzoek samenwerken met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het doel van het onderzoek is dat er nieuwe toepassingen worden gevonden. Zo kan men zich voorstellen dat er kleine, draagbare computers worden ontwikkeld die het dagelijkse leven verbeteren. Als een gebruiker zijn autosleutels per ongeluk thuis laat liggen, zal het apparaat leren dat de gebruiker deze sleutels nodig heeft en de volgende keer een waarschuwing geven als de gebruiker ze opnieuw dreigt te vergeten.

Intel verwacht dergelijke toestellen in 2014 of 2015 beschikbaar te kunnen stellen. ‘Binnen vijf jaar zullen we systemen kunnen leveren waarin alle menselijke eigenschappen zijn verwerkt. Binnen tien jaar zullen computerchips meer transistoren bevatten dan dat het menselijk brein neuronen heeft.’, aldus Rattner.

Intel implementeert al dergelijke technologieën in apparaten. Zo zijn er billboards van Adidas die kunnen herkennen of een toeschouwer mannelijk of vrouwelijk is en of deze volwassen of juist een kind is. Afhankelijk van deze eigenschappen zal het reclamebord de toeschouwer Adidas-schoenen tonen die geschikt zijn voor deze persoon.