6min Devices

Intel doet niet mee aan doemdenken rondom kunstmatige intelligentie

Intel doet niet mee aan doemdenken rondom kunstmatige intelligentie

Tijdens onze aanwezigheid bij de Web Summit valt op dat we met een veelzijdige conferentie te maken hebben. Niet alleen zijn er bedrijven die je bij een dergelijke naam verwacht – bijvoorbeeld Microsoft of VMware – ook zijn er sprekers als Al Gore en Caitlyn Jenner om het respectievelijk over klimaat en gender te hebben. Ongetwijfeld interessante onderwerpen, maar wij vinden het mooi om te zien dat de CEO van Intel, Brian Krzanich, bijna de gehele Centre Stage gevuld krijgt. Een behoorlijk grote zaal is klaar voor de visie van één van de belangrijkste techbedrijven ter wereld.

Krzanich is één van de personen die meegaat in het centraal thema van de Web Summit: kunstmatige intelligentie (AI). Niet voor niets heet zijn betoog Artificial Intelligence: How data is evolving the future of technology. Eén van de eerste opmerkingen van de directeur is dan ook dat data één van de meeste waardevolle goederen op de wereld wordt. Hij vergelijkt data met olie (een inmiddels (te) veelgebruikte analogie), al staat het momenteel nog wel in de kinderschoenen. In 2020 zal iedere persoon 1,5 GB gegevens per dag generen, verwacht de directeur. Ter vergelijking: nu is dat nog zo’n 600 MB.

Cijfers en waarde

Al die data komen voort uit de digitale activiteiten van een mens. Het versturen van e-mails is een voorbeeld, maar ook wat er op social media gebeurt genereert gegevens. Zo blijkt dat er op Facebook iedere minuut 510.000 opmerkingen geplaatst worden en 136.000 foto’s geüpload worden. Toch zijn dit statistieken vanuit de mens gezien. Machines kunnen nog meer produceren, zo geeft Krzanich aan. Autonome voertuigen zouden 4TB data per dag produceren.

AI is de volgende grote technologie die waarde zal halen uit data, verwacht Krzanich. Er wordt benadrukt dat de technologie op meerdere vlakken ingezet kan worden. Bijvoorbeeld security camera’s, smartphone en grote datacenters. Intel voorziet dat dit soort apparaten zal profiteren van AI. Wat volgt is een reeks voorbeelden van hoe het bedrijf er gebruik van maakt.

Het goede van AI

Als eerst demonstreert Intel een mobiele, neurale compute stick, een product dat al beschikbaar is. Door de stick kwam AI naar drones, onder meer toegepast in Australië. Daar zetten reddingswerkers de onbemande apparaatjes met de technologie in om mensen te detecteren en op situaties te reageren. Dit betekent dat er preventief op gevaarlijke situaties ingespeeld wordt. Als er een aanval van een haai dreigt plaats te vinden, dan merkt de drone het op. Vervolgens laat het luchtvaartuigje een afschrikkend materiaal in het water vallen, om de mens te redden.

20171107_172357

Dit is echter niet de enige manier om AI met goede bedoelingen in te zetten. Krzanich demonstreert namelijk een systeem dat kan helpen bij het opsporen van vermiste kinderen. In dit geval kan de technologie aanwijzingen vinden die mensen mogelijk missen. Dat gebeurt met een foto van het kind, die vervolgens vergeleken wordt met ander visueel materiaal op het internet. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren als veroudering en haarverandering. In de Verenigde Staten gebruikt men deze technologie al.

Doemscenario

Intel ziet AI dan ook als iets wat vooral mogelijkheden zal openen. De directeur is ervan overtuigd dat de technologie ons leven ten goede zal veranderen. Daarmee wijkt Krzanich af van waar veel andere tech-experts aan denken. Stephen Hawking gaf tijdens zijn speech op de openingsdag van Web Summit bijvoorbeeld nog aan dat AI wel eens de slechtste gebeurtenis uit de historie van de mensheid kan zijn. De wetenschapper roept op tot bewustwording van het gevaar en voorbereiding op de mogelijke consequenties. Op zich terecht overigens, want het is ook goed om de donkere kanten van nieuwe ontwikkelingen in het achterhoofd te houden.

Krzanich kan zich niet vinden in dit soort woorden. In een interview met CNBC op de Web Summit ging hij nog iets verder in op het goede van AI. Hierin stelt de CEO dat de technologie alleen in toepassingen komt als men dat toestaat. Het potentieel is zelfs zo groot dat AI tot meer banen gaat leiden. Daarvoor refereert de topman aan eerdere grote technologische ontwikkelingen, zoals auto’s en vliegtuigen. Toen werd er ook gedacht dat industrieën zouden omvallen en personeel op straat zou komen te staan. In werkelijkheid zorgde het juist voor meer werk, kansen en commercie. Dat zal bij AI ook gebeuren, denkt Krzanich.

Tegelijkertijd benadrukt de CEO dat AI nog in de kinderschoenen staat. Daarom is het ook te vroeg om de technologie te reguleren, wat ook wel eens geopperd wordt door experts. Krzanich vraagt zich af wat je vandaag de dag kan reguleren rondom AI. Het is beter om de innovatie te bevorderen en te laten groeien. We bevinden ons immers in de beginfase van kunstmatige intelligentie.

Ook een eenvoudiger leven

Uiteraard is het niet alleen mensen redden wat AI zal realiseren. Ook het leven een stuk eenvoudiger maken wordt mogelijk met de technologie. Een autonome auto komt het podium opgereden, iets wat de komende jaren een prominente rol gaat spelen. Data is hetgeen wat zo’n wagen aandrijft, legt Krzanich uit. Die gegevens worden dan weer verwerkt door de AI. De eerdere genoemde 4TB komt voort uit enkele uren rijden, maar het is hoe dan ook een groot aantal om te verwerken.

20171107_171243

Er wordt aangehaald dat Intel in augustus nog Mobileye kocht, een zogeheten vision-based advanced driving assistance system. Wat Intel bouwt is een systeem dat data gebruikt en real-time mapping toestaat. Als autonome voertuigen dan wegafzettingen of ongelukken waarnemen, dan wordt dat doorgeven zodat kaarten aangepast kunnen worden. Andere autonome auto’s die de route ook wilden afleggen, kunnen hier dan omheen navigeren.

Dit zal een noodzakelijk vereiste zijn voor autonome voertuigen. Krzanich vervolgt door vijf levels te introduceren voor zelfrijdende auto’s. Bij level drie gaat het om een wagen die zichzelf kan parkeren en bij een oprit en afrit van een snelweg helpt. Auto’s passen dit nu al toe. Level vier noemt hij hoge automatisering, waarbij een auto bijna volledig zelfstandig kan rijden. Alleen in complexe situaties loopt de zelfrijdende auto dan nog tegen problemen aan. Bij level vijf gaat het om volledige autonomie. Dat is uiteindelijk het streven, al zal Intel het komend jaar meer dan 100 level vier systemen bouwen.

Anders

Daarmee heeft Intel zijn boodschap in ieder geval goed over laten komen. AI zal naast een eenvoudiger leven met autonome wagens ook echt goede, levensredende toepassingen hebben. Het is dan ook goed om te horen dat er ook eens andere visies op de technologie zijn. Want eens te meer horen we over de potentiële kwade gevolgen. Intel doet daar niet aan mee en denkt zelfs aan een betere toekomst dankzij AI. Dat zou natuurlijk mooi zijn.