Voormalig topmanagers bij Microsoft geven aan dat de aankomende Surface-tablets geen serieuze business producten zijn. Ze dienen slechts als voorbeeld om te laten zien aan de industrie wat er mogelijk is en hoe Microsoft denkt dat het moet.

Topmanager bij Microsoft, Charlie Kindel zegt: "Microsoft is geen hardware bedrijf en zal dat ook nooit worden". Hij geeft aan dat het niet uitmaakt hoeveel Surface-tablets er verkocht worden, het apparaat is toch maar goed voor een zeer klein percentage van de omzet van het hele bedrijf. Dit geldt volgens Kindel ook voor de Xbox, deze gameconsole wordt volgens hem nog altijd met verlies verkocht.

Kindel zegt dat men bij de nieuwe Surface-tablets moet denken aan een marketinguitgave en geen serieuze uitbreiding van het Microsoft concern. Het moet gezien worden zoals de Nexus Android-smartphones van Google.

Toch zal Microsoft op moeten passen om hun PC partners te vriend te houden. Nu Microsoft met een eigen hardware product komt kan het hun voorkeur voor het Windows-platform veranderen. HP, Dell en Lenovo hebben al aangegeven weinig gevaar te zien in de Surface-tablets, Acer denkt daar echter anders over.