2min

Google heeft een dure fout gemaakt. De laatste developer update voor Chrome OS sloopt namelijk de Chromebooks. Het komt wel vaker voor dat updates ervoor zorgen dat bepaalde functionaliteiten niet goed meer werken in een applicatie. Deze developer update van Google zorgt er echter voor dat een Chromebook helemaal niets meer doet.

De update in kwestie, versie 22.0.1229.12 is inmiddels teruggetrokken en wordt niet langer verspreid onder ontwikkelaars met een Chromebook. Zodra Google het probleem heeft opgelost wordt de update opnieuw verspreid.

De update in kwestie wordt niet automatisch onder alle Chromebooks verspreid, maar alleen onder Chromebooks waarvan de gebruiker heeft aangegeven dat deze graag de developer updates ontvangt. Dit zijn zeer vroege versies van Chrome OS die eigenlijk nog niet af zijn. Hierdoor zie je als eerste nieuwe mogelijkheden en beschik je als eerste over nieuwe ontwikkel API’s. Deze versie van Chrome OS wordt dus gebruikt door een selecte groep mensen en is vooral interessant voor ontwikkelaars. Voor Google is dat dus een geluk bij een ongeluk. Het aantal Chromebooks dat met deze update is gesloopt zal niet al te hoog liggen.

De Chromebooks zijn gelukkig niet permanent gesloopt, de pechvogels die deze update al hadden geïnstalleerd op hun Chromebook kunnen deze nog herstellen door de Chromebook opnieuw te installeren. Dat kan door een image te downloaden, deze op een USB-stick van minimaal 4 GB te plaatsen en de Chromebook hiermee op te starten. De exacte herstelinstructies zijn op de website van Google te lezen.

Voor Google is dit ongetwijfeld meteen een grote les. De updates moeten beter worden getest alvorens ze worden verspreid onder het publiek. Dit keer ging het om een developer-versie, het is een stuk schadelijker als dit met de normale ‘stable’ versie zou gebeuren. Google gaat ongetwijfeld de procedures bekijken die worden doorlopen voordat een update wordt verspreid. De vraag is dan of de ontwikkelaars zich hieraan hebben gehouden of dat de procedure moet worden aangescherpt.

Chrome OS is het besturingssysteem van Google voor laptops. Op dit moment is Chrome OS nog niet enorm populair, maar Google blijft investeren in het besturingssysteem. De eerste versie van Chrome OS was vrijwel identiek aan de Chrome-browser, maar dan wel bedoeld als volledig besturingssysteem. Inmiddels is er ook een taakbalk en startmenu aanwezig. Op dit moment hebben zowel Samsung als Acer een Chromebook in de verkoop.