2min

Sony heeft vandaag de eerste netwerkmediaspeler in Nederland gelanceerd waarop Google TV draait, de Sony NSZ-GS7. Google TV is een aangepaste Android-versie voor televisies. Zoals de naam al verraadt wordt Google TV door Google ontwikkeld.

De Sony NSZ-GS7 is de eerste settopbox met Google TV die ook buiten de Verenigde Staten wordt verkocht. Wat Sony’s plannen zijn met deze netwerkspeler is nog onduidelijk. Google TV kent namelijk vrijwel geen Nederlandse apps en ook beschikken Google en Sony nog niet over heel veel content om direct via het apparaat aan te bieden. Wellicht dat Sony erop gokt dat de Nederlanders het apparaat massaal omarmen en alle uitgevers en televisiestations nu snel een app gaan ontwikkelen voor Google TV.

De Sony NSZ-GS7 is overigens niet geheel onbruikbaar. Doordat Google TV beschikt over de Chrome-browser kunnen wel veel video’s via internet worden bekeken of terug worden gekeken. Het is alleen wel van belang voor de gebruikers dat het aantal apps snel wordt uitgebreid.

Ook moeten Sony en Google nog contentdeals aangaan voor de Nederlandse markt, zodat er ook films en series kunnen worden aangeboden. In elk geval is het goed voor de ontwikkeling van de Nederlandse televisiemarkt dat het eerste Google TV-product er nu is. Wellicht dat meer fabrikanten nu hun eigen Google TV-product op de markt brengen en dat het product de markt op een positieve manier kan veranderen.

Van LG en Samsung is al bekend dat ze plannen hebben om hun eigen apparaten op de markt te brengen.