Sony heeft een nieuwe hybride in ontwikkeling, namelijk een tablet en een laptop in één, de VAIO Duo 11 kan met een simpele actie worden omgebouwd van een Windows 8 tablet naar een Windows 8 laptop. Het toetsenbord zit namelijk onder de tablet verscholen en kan eronderuit worden geschoven.

Het principe van een hybride waarbij een tablet en een laptop worden gecombineerd is niet nieuw. Asus heeft redelijk veel succes gehad met de Asus Transformers. Deze maakte echter gebruik van Android en moesten in de meeste gevallen in elkaar worden geklikt. Asus heeft ook een soortgelijk model als deze Sony VAIO Duo 11 op de markt gebracht, de Asus Eee Pad slider, waarbij tablet en toetsenbord aan elkaar vast zitten en kunnen worden uitgeschoven. Dit model was echter minder succesvol voor Asus.

Sony gaat het nu dus ook proberen maar dan met Windows 8. De exacte specificaties van de VAIO Duo 11 is vooralsnog onduidelijk, ook wanneer het product op de markt verschijnt is niet bekend. Het enige wat voor de hand ligt is dat 11 refereert aan de schermgrootte van de tablet, 11 inch. Wel zijn er enkele foto’s van de nieuwe VAIO Duo 11 beschikbaar. Het voordeel van de slider variant is dat je niet je toetsenbord kan vergeten of kwijt kan raken. Het nadeel is echter dat de tablet hierdoor een heel stuk dikker en zwaarder wordt. Vooral omdat er vaak ook een extra batterij in het toetsenbord verwerkt.

Een van de pluspunten die opvalt is dat het toetsenbord zelfs is voorzien van verlichting (backlight) voor makkelijk gebruik in het donker. De VAIO Duo 11 draait, zoals duidelijk te zien op de foto, op Windows 8 en er is ook een Microsoft Office programma te zien. Dit programma wordt echter bedient met een stylus, wat zou kunnen betekenen dat de VAIO Duo 11 op de markt komt inclusief stylus-pen.

Deze VAIO Duo 11 lijkt op de prototypen die Sony eerder op CES heeft laten zien, of Sony deze nieuwe hybride ook op het IFA2012 event gaat presenteren of wacht op de officiële Windows 8 release in oktober is nog onduidelijk.