3min

Nokia heeft zojuist tijdens een grote persconferentie in New York de nieuwe Lumia smarphones aangekondigd. De nieuwe Lumia-smartphones zijn de Lumia 820 en de Lumia 920. De Lumia 920 is het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf en daaronder komt de Lumia 820. Beide smartphones maken uiteraard gebruik van het nieuwe Windows Phone 8 en weten zich duidelijk te onderscheiden van de concurrentie.

Als we goed kijken naar het nieuwe vlaggenschip van Nokia, de Lumia 920, dan zien we dat deze smartphone voorzien is van een 4,5 inch PureMotion HD+ scherm met een resolutie van 1280×768 pixels. De smartphone is verder voorzien van een Qualcomm Snapdragon S4 processor, dit is een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Deze processor in combinatie met 1 GB aan RAM-geheugen moet de prestaties gaan leveren binnen de nieuwe Windows Phone 8 omgeving. In totaal beschikt de smartphone over een opslagcapaciteit van 32 GB en 7 GB aan online Skydrive opslagcapaciteit.

De Nokia Lumia 920

Nokia heeft verder gekozen voor een 8,7 Megapixel camera aan de achterzijde met een hoge kwaliteit LED-flash en een 1,2 Megapixel camera aan de voorzijde. De camera is voorzien van de PureView-technologie welke in staat is om betere foto’s te maken in het donker.

Als we kijken naar de unieke features van deze nieuwe Lumia’s, dan kunnen we stellen dat de kleurstelling opmerkelijk is aangezien de Lumia 920 in het geel, rood, wit, grijs en zwart op de markt zal komen. Daarnaast zijn beide Lumia’s geschikt om draadloos te worden opgeladen. Hier loopt Nokia dus duidelijk mee voorop.

Nokia Lumia 820, net als afbeelding boven het artikel.

Als we dan gaan kijken naar de Lumia 820, weliswaar niet het vlaggenschip maar wel voor een goede tweede plek. Dan zien we een smartphone met een OLED-scherm van 4,3 inch met een resolutie van 800×480 pixels. Wederom heeft Nokia gekozen voor de Snapdragon S4 dual-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz en 1 GB aan RAM-geheugen. De opslagcapaciteit van dit toestel is 8 GB maar dit kan worden verhoogd via een microSD-kaartje tot maximaal 32 GB. De camera op deze smartphone telt 8 Megapixel en een dual-led flitser, helaas geen PureView voor dit model. Ook is de camera aan de voorzijde voorzien van slechts een VGA-resolutie. Hoewel de processor dus identiek is aan de 920 zijn alle andere specificaties gewoon veel minder. Oordelen kunnen we hier echter nog niet over aangezien we de prijzen nog niet kennen van het toestel.

In elk geval blijft Nokia zeer kleurrijk want ook dit toestel komt in veel verschillende kleuren op de markt. Namelijk in het rood, geel, grijs, cyaan, paars, wit en zwart. Wanneer deze nieuwe Lumia-toestellen precies op de markt komen, wanneer Nederland aan de beurt is, wat de toestellen gaan kosten en of alle kleuren in Nederland beschikbaar komen is nog onduidelijk. Nokia geeft aan hier in een later stadium meer informatie over te verschaffen. HIeruit concluderen wij dat de toestellen waarschijnlijk niet deze maand nog op de markt zullen komen.