Hoewel het scherm van de iPhone 5 qua afmetingen een aardige wijziging ondergaan heeft, is er nog niet bijzonder veel geschreven over de kwaliteit van het beeld zelf. DisplayMate, een partij die apparatuur levert voor kwaliteitsmetingen van schermen, heeft het scherm daarom grondig onderzocht en kwam tot de conclusie dat de iPhone 5 het beste scherm tot nog toe aan boord heeft.

Het retina-scherm van de iPhone 4 en 4S was in veel opzichten al erg goed dankzij de hoge pixeldichtheid, maar het scherm van de iPhone 5 verbetert de prestaties van dit scherm in vrijwel elk opzicht, zo concludeert DisplayMate. Zo verbeterde de kleurechtheid van het scherm en ook het kleurengamma werd groter. De reflectie van het scherm daalde met 52 procent en het contrast steeg met maar liefst 57 procent. Het scherm is daarentegen iets minder zuinig wat betreft stroomverbruik in vergelijking met de iPhone 4 en 4S.

In vergelijking met Samsung’s Galaxy S III zijn de verschillen eveneens groot. De helderheid van het AMOLED-scherm van de Galaxy S III bedraagt ongeveer de helft van dat van de iPhone 5 en het kleurengamma van de S III is eveneens kleiner. DisplayMate komt ook tot de conclusie dat de kleur groen te dominant is in verhouding met de kleuren rood en blauw. Het scherm van de Galaxy S III is ondanks deze minder goede specificaties ook minder zuinig met energie, dit zal deels komen door het grotere oppervlak.

DisplayMate voorzag de Galaxy S III, iPhone 4 en iPhone 5 respectievelijk van een waardering van B+, A- en A.