3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inleiding

Het was echt een bliksembezoek dat we deze week maakten bij Intel in Londen. In een afgehuurd zaaltje kreeg een tiental journalisten de kans om de nieuwe Atom Bay Trail-chip aan de tand te voelen. Deze nieuwe Intel-processor is door Intel speciaal ontwikkeld voor tablets, we zullen deze specifieke Atom-chip als het goed is dan ook niet in smartphones terug gaan vinden, al zijn er natuurlijk altijd Chinese fabrikanten met phablets die wellicht de uitzondering gaan vormen. Voor smartphones heeft Intel namelijk een andere chip op de planning staan, namelijk de Atom Merrifield. Wanneer Merrifield precies beschikbaar gaat komen en we de eerste smartphones in de winkel gaan zien met deze chip is nog onduidelijk, wij gokken vooralsnog op het eerste kwartaal van 2014.

Terug naar de Atom Bay Trail, waar deze review om draait. Intel had in totaal een vijftal Windows 8.1-tablets en één Android 4.2.2-tablet beschikbaar voor de journalisten om mee te testen. Het gaat hier om zogenaamde referentie-tablets. Dit zijn tablets die door Intel zelf zijn ontwikkeld, om hun chip mee te testen, deze modellen zullen echter nooit in de winkel komen te liggen, de tablets zelf zijn dus totaal niet belangrijk in deze review, het gaat echt om de chips.

De belangrijkste vraag in deze review is of Intel dan eindelijk kan afrekenen met de concurrentie, die stuk voor stuk gebruikmaken van ARM-chips. Dit zijn partijen als MediaTek, NVIDIA en Qualcomm. Die partijen, vooral Qualcomm, domineren op dit moment de smartphone- en tabletmarkt met hun mobiele chips. Dit komt doordat deze krachtig zijn, maar bovenal ook energiezuinig en dat is erg belangrijk bij mobiele apparaten.

Sinds de opkomst van de smartphones pist Intel eigenlijk al buiten de pot omdat het geen goede energiezuinige chip kan leveren. Intel roept nu al jaren dat ze het gat gaan dichten en elk jaar denkt men een chip te hebben ontwikkeld die goed genoeg is maar in de praktijk vervolgens toch tegenvalt. Dit jaar heeft Intel opnieuw dezelfde overtuiging en is er zelfs een benchmarksessie georganiseerd voor journalisten, om zelf een oordeel te vellen voordat de chips daadwerkelijk op de markt verschijnen.

De nieuwe CEO van Intel, Brian Krzanich, heeft duidelijk gemaakt dat mobiel echt een van zijn belangrijkste speerpunten is, waaruit we kunnen opmaken dat Intel veel geld zal investeren om de juiste chips te ontwikkelen voor de mobiele markt. Intel heeft op dit moment nog steeds de meest geavanceerde chiptechnologie in huis en loopt jaren voor op Qualcomm als het gaat om het productieproces, daar moet Intel voordeel uit kunnen halen. Intel bakt op dit moment chips op 22nm terwijl Qualcomm gebruikmaakt van de diensten van TSMC, die nog steeds op 28nm zit. Knappe prestatie van Qualcomm dat het toch zulke goede chips weet te maken maar des te pijnlijker voor Intel dat het nog steeds weinig te vertellen heeft op de mobiele markt.

Al met al kunnen we in deze review dus echt gaan beoordelen of Intel inderdaad het gat heeft weten te dichten en een goede chip klaar heeft staan om de tabletmarkt te veroveren, of dat het toch opnieuw tegenvalt.