1 min

Dankzij een lek in de beveiliging van Microsoft’s Windows 8 is het mogelijk om zonder al te veel moeite een gratis legitieme versie voor het besturingssysteem te bemachtigen. Oorzaak hiervoor is de gratis Media Center-upgrade die Microsoft tot eind januari volgend jaar aanbiedt.

De methode vereist de installatie van Windows 8 met een willekeurige sleutel, waarna de installatie geactiveerd wordt met een zogeheten KMS-server (Key Management System) die ervoor zorgt dat het besturingssysteem alle sleutels als geldig ziet. De gebruiker kan daarna vrij gemakkelijk zijn Windows 8 versie "legaal" maken.

Door de gratis Windows Media Center-upgrade, die Microsoft tot 31 januari 2013 aanbiedt, uit te voeren op het met een KMS-server uitgeruste Windows 8-besturingssysteem, krijgt deze een nieuwe legitieme sleutel toegewezen van de Windows Media Center-upgrade. Hierdoor krijgt de gebruiker een gratis ‘legale’ Windows 8-installatie tot zijn beschikking.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op het lek, verwacht wordt dat deze manier van het verkrijgen van een gratis legitieme versie van Windows 8 spoedig onmogelijk zal worden gemaakt. Techzine raadt overigens af om deze wijze van activatie te gebruiken, mogelijk kan Microsoft achteraf nog bepalen of een licentie inderdaad legaal verkregen is en passende maatregelen treffen.