2min

De accuduur van smartphones is de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd, het wordt ook gezien als een van de grootste minpunten aan de mobiele telefoons van vandaag de dag. In de afgelopen 15 jaar is de accucapaciteit door nieuwe technologieën ongeveer verdubbeld. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe accu’s, maar Microsoft kiest voor een andere weg en wil door zaken te optimaliseren de accuduur van smartphones verlengen tot een week.

Microsoft wil door software en hardware te optimaliseren de accuduur van onder meer smartphones verlengen. De softwaregigant stelt dat er in de afgelopen 15 jaar slechts een verdubbeling heeft plaatsgevonden van de accuduur en hoopt nu door gebruik van optimalisaties en slimmer gebruik een betere accuduur te behalen. Het bedrijf test momenteel smartphones waarin zich twee accu’s bevinden.

Het gaat hier om twee kleinere accu’s in plaats van één hele grote. Hierbij wordt één accu gebruikt voor hele zware taken zoals het spelen van games, de andere accu is bedoeld voor als de telefoon in stand-by staat of lichte taken uitvoert. Volgens Microsoft kan de accuduur daarmee al 20 tot 50 procent worden verbeterd. Dat is echter lang niet voldoende om de gemiddelde accuduur van één dag te verlengen tot zeven dagen.

Microsoft laat weten dat accu’s op dit moment ook veel energie verspillen en het bedrijf zoekt naar oplossingen om dat te voorkomen. Zo verspilt een accu veel energie door hitteproductie, maar ook wanneer er heel veel spanning van een accu wordt gevraagd voor zware taken, waar de batterij eigenlijk niet voor is gebouwd. De meeste accu’s zijn op dit moment zo gebouwd dat ze zijn geoptimaliseerd voor een gemiddeld verbruik, waardoor ze bij pieken enorm veel energie verspillen.

Het verbeteren van de accuduur is momenteel nog een onderzoeksproject en niet iets wat zich op korte termijn zal vertalen tot een product, wel zijn er al technieken overgezet in bestaande producten. Zo heeft hetzelfde onderzoeksproject eerder goede resultaten geboekt met het besparen van energie op WiFi-verbindingen. Deze technieken zijn vervolgens verwerkt in Windows 8.

Gisteren verscheen er een artikel op Techzine over een nieuwe soort accu die in tien minuten is op te laden en 63 procent meer capaciteit heeft. Veel bedrijven en onderzoeksinstellingen werken momenteel aan het verbeteren van de accuduur van mobiele producten.