Eind 2011 vonden er grote overstromingen plaats in Thailand en andere delen van Azië. Bij deze overstromingen werden een aantal grote fabrieken getroffen waar harde schijven worden geproduceerd. Daaropvolgend ontstond een tekort aan harde schijven waarna de prijzen van deze producten torenhoog werden. De prijzen zullen volgens een analist pas in 2014 weer naar het normale niveau dalen.

Inmiddels zijn de meeste fabrieken al weer hersteld en terug op het normale productieniveau, maar de prijzen van harde schijven worden desalniettemin op kunstmatige wijze hoog gehouden. De gemiddelde prijs voor een harde schijf was in het vierde kwartaal van 2011 zo’n 66 dollar, in het tweede kwartaal van 2012 zal deze prijs waarschijnlijk dalen tot 65 dollar. Het gaat hier echter om de kosten voor het produceren van een schijf. De daling van deze prijs gebeurt zelfs terwijl de productiecapaciteiten nog niet volledig op het oude niveau zijn. Waarschijnlijk zal dit moment aanbreken in het derde kwartaal van dit jaar.

Volgens iHS iSuppli-analist Fang Zhang zal de prijs echter niet dalen en dat komt doordat de markt voor harde schijven tegenwoordig wordt gecontroleerd door een klein aantal partijen, namelijk Seagate/Samsung en Western Digital/Hitachi. Deze partijen bezitten samen een marktaandeel van 85 procent. Doordat er zo weinig fabrikanten van harde schijven over zijn gebleven kunnen deze partijen de prijzen naar hun hand zetten. Naar verwachting zal de gemiddelde prijs van harde schijven pas in 2014 naar het niveau van voor de overstromingen gezakt zijn.