1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Chinese versie van Skype, TOM-Skype, houdt gebruikers in de gaten. Zodra zij een woord typen dat op een lijst met steekwoorden staat, wordt hier melding van gemaakt bij de servers van de dienst.

Dit heeft Jeffrey Knockel, student van University of New Mexico, ontdekt.

Zodra een TOM-Skype-gebruiker een "verdacht" woord typt dat op de lijst staat, wordt naar de Chinese servers van TOM-Skype de accountnaam, de tijd van het bericht en de gedetecteerde woorden gestuurd.

De complete lijst met woorden is van encryptie voorzien, maar is toch ontsleuteld door Knockel die analytische technieken en reverse engineering gebruikte. Op de lijst staan onder meer woorden als "BBC" en "Democratic Unionist Party".

Het onderzoek dat twee jaar lang heeft geduurd vond alleen bewijs van het controleren van wat gebruikers schrijven over Skype. Een gelijksoortige methode is niet gevonden voor wat gebruikers zeggen, maar dat sluit niet uit dat ook audiogesprekken gesurveilleerd worden of andere methodes gebruikt worden om gebruikers in de gaten te houden.

Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen is de Skype-communicatie van verschillende verslaggevers en activisten onderschept. Dit heeft ertoe geleid dat er aan Microsoft gevraagd is om transparanter te zijn over wat TOM-Skype precies doet en hoe het werkt in China.

De woorden die vermoedelijk op de lijst staan zijn hier te vinden.