min

Tags in dit artikel

, , ,

Google publiceert Drive Realtime API, waarmee ontwikkelaars de realtime samenwerkingsmogelijkheden van Google Drive kunnen overbrengen naar een eigen applicaties. Dat maakt het bedrijf bekend via het ontwikkelaarsplatform.

Volgens Google kan de API "voorzien in netwerkcommunicatie, opslag, beschikbaarheid, het oplossen van conflicten en andere details voor samenwerking, zodat jij je kan focussen op het bouwen van geweldige apps."

De API komt tot stand in samenwerking met drie tools voor ontwikkelaars: Code-editor Neutron Drive, projectmanagementtool Gantter en draw.io, gereedschap voor het maken van diagrammen.

De software biedt "collaboratieve versies van bekende data-objecten zoals mappen, lijsten, strings en JSON-waarden. De Realtime API synchroniseert en slaat veranderingen automatisch op," zo schrijft Google. Ontwikkelaars kunnen ook hun eigen objecten en referenties toevoegen.

Gebruikers zien anderen online komen, kunnen documenten aanpassen en communiceren met andere ontwikkelaars. Net als in Drive verwerkt de Realtime API lokale veranderingen in lokale documenten direct met Google’s operationele transformatie. Die techniek laat je applicatie snel reageren, zelfs op trage high-latancy netwerken.

Inschrijving voor Google Drive is vereist, voordat ontwikkelaars met de API aan de slag kunnen. Het bedrijf publiceert ook een Playground voor het testen en een kubus puzzel, die gebruikers kunnen oplossen met de collaboratie software.