De vice-president van het Canadese BlackBerry heeft aan AllThingsD laten weten dat ongeveer 20 procent van de BlackBerry 10-apps een Android-app is. BlackBerry 10 beschikt namelijk over de mogelijkheid om met een paar kleine aanpassingen Android-apps te draaien. Het bedrijf koos hiervoor om het nieuwe besturingssysteem een boost te geven en de drempel voor ontwikkelaars zo laag mogelijk te houden.

In totaal zijn er al meer dan 100.000 apps beschikbaar voor BlackBerry 10. Grote vraag was steeds hoeveel native apps dit waren en hoeveel apps geport waren vanaf Android. Nu blijkt dat veel ontwikkelaars er toch sneller voor kiezen om BlackBerry 10-apps te ontwikkelen dan hun Android-app te porten. Voor BlackBerry is dit uiteraard goed nieuws, omdat native apps beter werken dan een Android-port.

In de afgelopen zeven weken werden er in totaal 30.000 nieuwe apps toegevoegd aan de BlackBerry World applicatiewinkel. Hiermee lijkt het BlackBerry 10-platform toch redelijk van de grond te komen, iets waarover toch veel twijfel bestond. Toch is BlackBerry nog lang niet terug van weggeweest, zo mist het bedrijf nog een lading essentiële apps. BlackBerry houdt vertrouwen dat ook die apps op de korte termijn worden toegevoegd aan BlackBerry World.

Eergisteren meldden we dat ondanks de positieve instelling van BlackBerry de verkopen tegenvallen in de Verenigde Staten, dit is een van de belangrijkste afzetmarkten voor BlackBerry. Er is veel kritiek op de marketing van BlackBerry, het bedrijf zou te weinig reclame maken voor de BlackBerry 10-toestellen. Hierdoor zakte het aandeel BlackBerry op de beurs in. Inmiddels stijgt het aandeel weer richting het oude niveau.