2min

BlackBerry heeft eind vorig jaar zijn eerste Android-smartphone op de markt gebracht. Het beweerde toen bij hoog en laag dat het niet volledig gaat overstappen op Android en dat BlackBerry 10 gewoon wordt door ontwikkeld. Dat kan misschien zo zijn, maar ontwikkelaars beginnen BlackBerry 10 in de steek te laten en dat kan grote gevolgen hebben voor BlackBerry, waaronder een gedwongen overstap op Android.

Alle mobiele platformen werken met apps en het ontwikkelen van die apps kost enorm veel tijd en geld. Ontwikkelaars moeten daarom goed kijken naar de tijd en het budget dat ze investeren in dit soort platformen. Het BlackBerry 10-platform groeit niet meer en lijkt alleen maar kleiner te worden, het is dan ook niet vreemd dat ontwikkelaars minder prioriteit geven aan het platform.

BlackBerry heeft bij de introductie van BlackBerry 10 er alles aan gedaan om de populaire applicaties naar het platform te halen, natuurlijk is het app-aanbod niet zo groot als op Android en iOS, maar het app-aanbod is ook zeker niet slecht. Het Canadese bedrijf begint nu echter tegen het probleem aan te lopen dat ontwikkelaars het platform in de steek willen laten en de ondersteuning van hun apps willen staken.

WhatsApp was de eerste die de handdoek in de ring gooide en bekendmaakte ondersteuning voor BlackBerry 10 te gaan schrappen dit jaar. Niet snel daarna volgde ook Facebook. Daarmee gaat BlackBerry 10 later dit jaar twee hele belangrijke apps verliezen en dat is moeilijk te compenseren. Op de zakelijke markt zien we hetzelfde gebeuren, Salesforce heeft laten weten in oktober van dit jaar nog een update uit te brengen, maar daarna trekt het zijn handen af van het BlackBerry-platform.

Het lijkt er een beetje op dat veel ontwikkelaars twee mobiele platformen primair willen ontwikkelen, namelijk Android en iOS. Verder is er wel ruimte voor een derde platform, maar Microsoft lijkt met Windows 10 nu de voorkeur te genieten.

BlackBerry roept nu gebruikers op om te gaan klagen bij Facebook en WhatsApp om de beslissing terug te draaien. Of dit realistisch is valt te betwijfelen, wellicht doet BlackBerry er verstandiger aan om all-in te gaan op Android en BlackBerry 10 gewoon te laten vallen. Het zal een hele zware beslissing zijn, maar waarschijnlijk wel de meest gezonde. Misschien dat BlackBerry met alle aanwezige kennis er ook meteen voor kan zorgen dat Android een stuk veiliger wordt.