Apple’s ontwerper Jony Ive is hard aan het werken om in visueel opzicht grote wijzigingen door te voeren in de nieuwe versie van iOS. Vooral skeuomorphische elementen moeten het ontgelden, meldt 9to5Mac op basis van anonieme bronnen.

Ive is van mening dat skeuomorphische ontwerpen niet lang mooi blijven. Skeuomorphische ontwerpen zijn uit de echte wereld gegrepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Notities-applicatie, welke lijkt op een blad uit een notitieblok met bovenin een scheur-rand. Ive gaat juist dit soort zaken, die er in zijn geslopen onder leiding van de inmiddels vertrokken Scott Forstall.

Bij het opnieuw ontwerpen van iOS moet Ive oppassen dat het bij de gebruikers niet in het verkeerde keelgat schiet. De wijzigingen mogen dus niet té ingrijpend worden. Toch heeft Ive "op elke element van iOS zijn stempel gedrukt", zo meldt een bron aan 9to5Mac.

Ook de glans die over veel knoppen en velden ligt zal verleden tijd zijn in iOS 7. Het ontgrendelscherm zal er daardoor al heel anders uitzien. 9to5Mac denkt dat er functioneel geen ingrijpende wijzigingen worden doorgevoerd zodat gebruikers niet zullen schrikken na de update. Voor het notificatiecentrum zal Apple mogelijk enkele nieuwe widgets introduceren. Momenteel zijn er alleen widgets voor het weer en aandelen beschikbaar.

Apple zal iOS 7 op 10 juni uit de doeken doen, tijdens de WWDC-beurs in San Francisco.