1 min

In de Verenigde Staten wil men de regels voor het gebruik van elektronica in vliegtuigen aanpassen waardoor passagiers hun apparatuur langer kunnen gebruiken. Momenteel is het zo dat apparatuur moet worden uitgeschakeld tijdens het opstijgen, landen en de tour op de landingsbanen.

Op het moment is het zo dat apparatuur uitgeschakeld moet zijn wanneer de deuren van het vliegtuig gesloten worden, totdat het toestel zich 3.000 meter boven de grond bevindt. Deze regels zijn al in de jaren ’60 van de vorige eeuw opgesteld omdat men vreesde dat consumentenelektronica voor storingen zou kunnen zorgen. Vliegtuigen zijn sinds die tijd erg veranderd, waardoor de regels eigenlijk grotendeels overboord kunnen. De wijziging in regelgeving wordt ook gewenst omdat veel passagiers deze tegenwoordig aan hun laars lappen.

Hoe de nieuwe regels er precies uit komen te zien indien het voorstel wordt aangenomen is nog onduidelijk. De regelwijzigingen moeten er in ieder geval voor zorgen dat sommige apparaten ook tijdens de eerder verboden activiteiten gebruikt mogen worden. Het voeren van telefoongesprekken met een mobiele telefoon lijkt echter verboden te blijven.

Het nieuwe voorstel is alleen geldig in de Verenigde Staten, maar het kan een aanleiding zijn voor andere regio’s om eveneens regelwijzigingen door te voeren. In Europa wordt ook gekeken of een versoepeling van de regels aan de orde is.