Er is een benchmark slide uitgelekt van de nieuwe Intel Silvermont Atom processor voor smartphones en tablets. Uit deze benchmark slide valt op te maken dat de nieuwe Atom-chip maar liefst 30 procent sneller is dan de Snapdragon 800 chip van Qualcomm die binnenkort in de eerste smartphones op de markt zal komen. Hiermee lijkt Intel eindelijk het gat te hebben gedicht met de concurrentie.

Intel heeft de afgelopen jaren altijd hele goede en krachtige processoren weten te maken, het enige probleem was altijd dat ze teveel stroom verbruikte om gebruikt te worden in bijvoorbeeld smartphones en tablets. Als de uitgelekte benchmark slide correct is dan is dat probleem verleden tijd.

De nieuwe Intel Silvermont Atom-chip zou in de Antutu benchmark een score halen van 43,416 punten wat een stuk sneller is als de 25000-30000 score die de quadcore Qualcomm Snapdragon 800 haalt. Daarnaast verbruikt de Intel Atom ook nog eens een stuk minder energie, is het een dualcore chip en was deze naar verluidt geklokt op slechts 1,1 GHz tijdens de benchmark. Als deze geklokt wordt op 2 GHz zou die weleens een twee of drievoudige score van de Snapdragon 800 kunnen neerzetten.

Vooralsnog gaat het om een score van een eerste productie exemplaar. Het is even afwachten tot Intel zover is dat ze de chip kunnen verschepen naar fabrikanten om te verwerken in smartphones en tablets. Pas dan kunnen we iets definitiefs zeggen over waar Intel precies staat. In elk geval zou het een flinke klap zijn voor de huidige markt die vrijwel volledig draait op ARM-processoren, waarvan de Qualcomm Snapdragon 800 op dit moment de absolute top is.