Nadat eigenlijk al vrijwel alles wat er over de Nokia Lumia 1020 te melden is gelekt is, heeft de Finse fabrikant de smartphone nu ook officieel aangekondigd. De Lumia 1020 gaat voornamelijk op het gebied van de camera flink vooruit, de smartphone heeft een 41 megapixel-sensor.

De Nokia Lumia 1020 is voorzien van de PureView-sensor welke we ook al in de Nokia 808 PureView (review) zagen. Deze sensor wordt gecombineerd met zes optische lenzen. De telefoon is ook voorzien van een Xenon-flitser.

Foto’s worden vastgelegd met een resolutie van 38 megapixels in 4:3- en 16:9-verhoudingen. Tegelijkertijd kan de Lumia 1020 dezelfde foto ook in een formaat van 5 megapixel vastleggen. Het doel van deze kleinere foto’s is dat ze makkelijk gedeeld kunnen worden vanwege het kleinere bestandsformaat. Voor het schieten van video’s biedt de Lumia 1020 ondersteuning voor het 1080p-formaat. Met dit formaat kan tot 4x worden ingezoomd, op 720p-formaat is de limiet zelfs 6x optische zoom. Nokia lanceert ook een aparte applicatie waarmee verschillende aspecten van de foto, zoals witbalans, ISO-waarde en focus kunnen worden aangepast.

Apart van de camera heeft de Lumia 1020 ook indrukwekkende hardware voor een Windows Phone 8-toestel. Zo heeft de telefoon 2GB werkgeheugen aan boord, een 4,5 inch AMOLED-scherm, een 1,5 GHz dual-core Snapdragon S4-processor en 32GB opslagruimte. De Lumia 1020 heeft een gewicht van 158 gram en is 10,4 millimeter dik.

Prijzen voor Nederland en België zijn op dit moment nog niet beschikbaar, de telefoon mag in het laatste kwartaal van dit jaar verwacht worden in een geel, wit en zwart jasje.