De introductie van de Nokia Lumia 1020 had niet gekund zonder de medewerking van Microsoft. De softwaregigant moest wijzigingen in het besturingssysteem doorvoeren om Nokia in de mogelijkheid te stellen om de 41 megapixel-camera aan de smartphone toe te kunnen voegen.

Nokia introduceerde gisteren de Lumia 1020. Het meest opvallende aan deze smartphone is ongetwijfeld de camera, welke over een 41 megapixel-sensor beschikt in combinatie met zes lenzen. Zonder de medewerking van Microsoft had Nokia deze sensor echter niet kunnen toepassen. Er moesten onderhuids veel wijzigingen worden doorgevoerd.

Nokia’s vice-president Kevin Shields zegt: "Het is makkelijk om je enkel op die ene eigenschap -een 41 megapixel-camera- te richten, maar dat heeft een hoop aanpassingswerk voor Windows Phone opgeleverd. De interface moest erop aangepast worden om het beste van dit component naar boven te kunnen halen. De samenwerking met Microsoft was van het grootste belang om de Lumia 1020 te maken tot wat het is."

Joe Belfiore, vice-president van Microsoft’s Windows Phone-afdeling, geeft aan dat Microsoft veel waarde hecht aan een hechte samenwerking met zijn partners, alsof het om één organisatie gaat. "Nokia kwam met het idee om deze geweldige camera te ontwikkelen en we moesten de juiste manier vinden om het besturingssysteem aan te passen zodat de beste ervaring ooit bereikt kon worden." Belfiore schreef naar eigen zeggen tien pagina’s met feedback voor Nokia over de ontwikkeling van de Lumia 1020.

De Nokia Lumia 1020 komt in het vierde kwartaal van 2013 uit in Nederland en België, een prijs is momenteel nog niet bepaald.