2min Devices

Canonical wil 24 miljoen ophalen voor smartphone

Canonical is een crowdfundingproject gestart om de bouw van zijn eigen smartphone, de Ubuntu Edge, mogelijk te maken. Het heeft hiervoor 24 miljoen euro nodig van de gemeenschap.

De Ubuntu Edge zal de eerste smartphone worden die de Ubuntu-versie voor telefoons draait. Om de bouw ervan mogelijk te gaan maken, heeft Canonical een pagina geopend op Indiegogo. Iedereen kan hier aangeven om mee te doen voor 630 euro (830 dollar). De eerste 5000 deelnemers konden de Edge voor slechts 454 euro kopen, maar dat inmiddels is dat aantal overschreden. Canonical hoopt zijn doel van 24 miljoen euro in 31 dagen te halen.

Als dat doel gehaald wordt, moet de telefoon in mei 2014 verschijnen. Het doel is om ongeveer 40.000 smartphones te gaan produceren.

De Ubuntu Edge heeft "de nieuwste, snelste processor" met ten minste 4 GB RAM, interne opslagruimte van 128 GB, een 4,5 inch scherm van 720p van puur saffier kristal, wat volgens Canonical het hardste materiaal na diamant is. Daarnaast zijn er een 8 en 2 megapixelcamera voor de voor- en achterkant, een silicon-anode lithium-ionbatterij en LTE.

Deze specificaties zijn nogal wat voor een smarpthone. De Ubuntu Edge moet echter ook gaan functioneren als een desktop. Canonical was bezig met een project om een smartphone aangesloten op een groot beeldscherm met toetsenbord en muis te laten functioneren als desktopcomputer. Het wil dit project werkelijkheid laten worden in Ubuntu Edge. De smartphone zal geleverd worden met een MHL-connector om hem met HDMI op een groot scherm aan te sluiten.

Ubuntu Edge draait overigens zowel het Ubuntu Touch-OS als Android. Welke Android-versie is echter nog bekend.

Als het doel niet wordt gehaald, zal de telefoon niet worden gebouwd, zo meldt Shuttleworth. Het is echter niet ondenkbaar dat de miljonair en oprichter van Canonical eventueel alsnog enkele miljoenen doneert om het project door te laten gaan.

Op het moment van schrijven heeft Canonical reeds 3,2 miljoen dollar verzameld. De actie is gister begonnen. Mocht het project slagen, dan wordt het een van de grootste crowdfundingprojecten ooit. Het grootste project was de game Star Citizen met 10,6 miljoen euro en het Pebble-horloge met 7,6 miljoen euro.

Bron:ZDNet