Google heeft gisteren op zijn persconferentie officieel Android 4.3 Jelly Bean aangekondigd. De nieuwe Android-versie is reeds beschikbaar voor alle recente Nexus-apparaten.

Er zijn geen grote wijzigingen gemaakt in deze nieuwste versie van Android, enkel wat kleine tweaks. Een van die dingen is dat de keypad van Android nu standaard telefoonnummers aanvult die je nog maar deels hebt ingevoerd.

Geheel nieuw is Restricted Profiles, dat te vergelijken is met Kid’s Corner van Windows Phone. Door een beperkt profiel aan te maken kunnen tabletgebruikers apps, diensten en instellingen voor dat profiel blokkeren, wat handig is voor kinderen, gasten of kiosks in de winkel die de tablet gebruiken.

De Geofencing- en WiFi-API’s in de nieuwe Google Play-diensten zijn nu op systeemniveau ondersteund op bepaalde hardware, vooralsnog alleen in de nieuwe Nexus 7 en de Nexus 4. Dit houdt in dat de gyroscoop en de magnetometer nu rauwe gegevens aan de games en apps kunnen geven, wat voor betrouwbaardere gegevens zorgt. Daarnaast kan WiFi nu worden ingeschakeld zonder verbinding te maken met een netwerk, zodat de gps-gegevens accurater worden.

Android 4.3 heeft enkele nieuwe beveiligingsfuncties. Individuele apps hebben de mogelijkheid om WiFi-inloggegevens op WPA2-netwerken te configureren en kunnen authenticatie uitwisselen met EAP. De KeyChain-API heeft nu een nieuwe methode voor applicatiesleutels die niet geëxporteerd kunnen worden en er is. De /system-partitie wordt nu gemount om te voorkomen dat apps setuid-programma’s uitvoeren en Android gebruikt nu mandatory access control van SELinux.

Voor ontwikkelaars zijn er nu veel meer nieuwe notificatiemogelijkheden, zo kunnen apps nu op de hoogte worden gebracht van systeembrede notificaties. Verder zijn er nieuwe opties voor transparante overlays, custom rotation animations, on-the-fly orientation locking en toegang tot de Quick Response-feature.

Op het gebied van graphics is ondersteuning toegevoegd voor OpenGL ES 3.0, wat belangrijk is voor nieuwe games.

Andere nieuwigheden en verbeteringen vinden we in Virtual Surround Audio, DRM, ondersteuning voor internationale gebruikers en toegankelijkheid, ondersteuning voor Bluetooth 4.0 met laag energieverbruik, een nieuwe camera-app die makkelijker is te bedienen met één hand, logging and analyzing en de accuduur.

Ten slotte heeft Google nog enkele apps die losstaan van Android bijgewerkt. Een daarvan is Google Play Games waarmee de zoekgigant de concurrentie aan wil gaan met Apple’s Game Center. Google kondigde het bestaan van Play Games al aan in mei op de I/O, maar brengt nu dus de app om games te beheren en vrienden te volgen definitief uit. Daarnaast komen studieboeken in augustus naar Google Play, maar het is nog onbekend of dat ook in Nederland zal gaan gebeuren.

Voor Nexus-gebruikers wordt de update naar Android 4.3 nu uitgerold. Andere gebruikers zullen moeten wachten tot hun telefoonfabrikant de update klaar heeft staan.

Update 10:00: alinea toegevoegd over losse Android-apps die zijn bijgewerkt.