Naast Android 4.3 heeft Google gisteren Chromecast aangekondigd: een klein apparaatje waarmee je content zoals video’s, foto’s en muziek op de tv af kunt spelen.

Chromecast draait een vereenvoudigde versie van Google Chrome OS en is ontworpen om heel eenvoudig te werken. Het kan ingeplugd worden in een tv met een HDMI-poort en heeft vervolgens stroom nodig van een USB-poort. Daarna kan er naar het kleine stickje media gestuurd worden vanaf Android, Google Chrome (Windows, OS X, Linux) en iOS.

Het apparaat lijkt erg veel op Apple’s AirPlay, maar werkt toch iets anders. De content wordt namelijk niet gestreamd vanaf de bron naar Chromecast, in plaats daarvan wordt een linkje gestuurd en gaat Chromecast vervolgens zelf aan de slag om de content op te halen en weer te geven op de tv.

Dit heeft als voordeel dat het bronapparaat, je smartphone, tablet of laptop, in slaapstand kan en dat de inhoud toch gewoon afgespeeld wordt.

Chromecast werkt met onder meer YouTube, Google Play Music, Netflix en Pandora. Ontwikkelaars zullen zelf in hun apps ondersteuning moeten bouwen voor Chromecast door gebruik te maken van de Google Cast SDK.

Het is ook mogelijk om websites in Google Chrome op de tv weer te geven. Chromecast haalt dan alle vensterknoppen weg zodat alleen de website overblijft. Deze functie bevindt zich echter nog in het bètastadium.

Chromecast kost slechts 35 dollar en kopers krijgen gratis drie maanden Netflix cadeau. Of, en zo ja wanneer, de Chromecast ook naar Nederland komt, is nog niet duidelijk. Google liet weten het apparaatje zo snel mogelijk in andere landen te willen uitbrengen.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Google met een streamingapparaat komt. Vorig jaar kondigde Google op de I/O de Nexus Q aan: een apparaat in de vorm van een bol. Dat apparaat flopte.