2min

Nu Android 4.3 is uitgekomen zijn ontwikkelaars daar meteen mee aan de slag gegaan. Ook wordt de broncode geanalyseerd om te kijken of Google nog verassingen in petto heeft. Daaruit is nu gebleken dat Android 4.3 ondersteuning biedt aan 4K-resoluties. Mogelijk wordt er toch weer nieuw leven geblazen in Google TV.

Op dit moment zijn de enige apparaten die deze 4K-resolutie ondersteunen de allernieuwste televisies en die hebben op dit moment nog een stevig prijskaartje. In de Techzine-prijsvergelijker zijn al 4K-televisies te vinden maar de prijs begint pas bij 4500 euro. Het lijkt er dus op dat Google zich opnieuw met Android op de televisiemarkt gaat roeren. Eerder deze week bracht Google de ChromeCast, een dongle die je in je televisie kan steken en er zo content naartoe kan sturen. Mogelijk krijgt het Google TV-project dat nu nog draait op Android 3.0 binnenkort een update.

De meerwaarde van een 4K-resolutie op een smartphone of tablet is vrij laag, dat wil overigens niet zeggen dat de marketingafdelingen er geen gebruik van willen maken. Het aantal pixels per inch verhogen zorgt weliswaar voor scherper beeld, maar het effect wordt alsmaar kleiner. Een 7 inch tablet met een full HD-resolutie is al enorm scherp, dat opschroeven naar een 4K-resolutie maakt het nog niet iets scherper maar dat verschil met het blote oog waarnemen, is lastig. Dat wil echter niet zeggen dat het fabrikanten tegen zal houden om smartphones te maken met een 4K-resolutie en misschien wel 640 pixels per inch. Er worden inmiddels ook fotocamera’s gebruikt op smartphones van 13 of 20 megapixel, dit terwijl de meeste mensen aan 4 megapixel meer dan genoeg hebben. Veel groter gaan ze foto’s toch niet afdrukken, als ze ze al afdrukken.

Google kan de 4K-resolutie ook gebruiken om Google TV nieuw leven in te blazen. Het bedrijf wil in elk geval actiever worden op de televisiemarkt, Iets wat eerder vandaag ook al bleek, toen bekend werd dat Google een settopbox heeft getoond aan enkele journalisten. Deze settopbox zou veel lijken op de Apple TV.