2min

Volgens The Wall Street Journal (WSJ) presenteert Google vanavond een nieuwe versie van Google TV en een nieuwe settopbox. Welke fabrikant de nieuwe settopbox heeft ontwikkeld is nog onduidelijk, maar Google wil opnieuw proberen met Android TV grip te krijgen op de televisiemarkt. Het succes van de Chromecast smaakt mogelijk naar meer.

Op dit moment heeft Google al twee televisieproducten in de markt, de Chromecast en het huidige Google TV. De Chromecast is een HDMI-dongle die je in de zijkant van je televisie steekt en waarmee je via een smartphone of tablet foto’s en video’s mee kan afspelen, maar ook diensten als Netflix en YouTube kan gebruiken. Het huidige Google TV is inmiddels alweer enkele jaren oud en is gebaseerd op Android 3.0. Deze versie heeft nooit het succes gebracht waar Google op hoopte, Logitech was een van de belangrijkste Google TV-partners en ging er bijna aan ten onder.

Vorig jaar lanceerde Google de Chromecast: een hele simpele HDMI-dongle die je achter in je tv steekt en kan bedienen met je smartphone. Enorm simpel in gebruik en ook zeer succesvol, wat mogelijk ook door de prijs komt van ongeveer 35 euro. Volgens de WSJ is Google nu klaar om Google TV een opvolger te geven in de vorm van Android TV. Android TV is waarschijnlijk ook te bedienen met je smartphone of tablet, wat bij Google TV nog niet kan. Daarnaast vormen games ook een belangrijk onderdeel van de nieuwe settopbox. De nieuwe settopbox zou beschikken over een Tegra 4-processor van NVIDIA, welke zeer krachtig is en uitermate geschikt is om games op te spelen. Ook zouden er settopboxen met chips van Intel in ontwikkeling zijn.

Volgens een ontwikkelaar waar de WSJ mee heeft gesproken wordt het mogelijk om een game op je smartphone te pauzeren en dan via je Android TV verder te spelen. Ook wordt het mogelijk om multiplayer-games te spelen in splitscreen op je televisie.