Google heeft recent Android 4.3 gelanceerd maar heeft een van de belangrijkste features niet uitgebreid vermeld terwijl dat wel degelijk het vermelden waard is. Google heeft namelijk TRIM-ondersteuning toegevoegd aan Android 4.3. Hiermee kan het opslaggeheugen beter worden opgeruimd wat een enorme prestatieverbetering tot gevolg heeft. Iets wat veel Nexus 7-gebruikers nu direct merken.

Veel Android-toestellen hebben er last van, dat na verloop van tijd het gebruik van de smartphone steeds trager wordt. Dit heeft vaak te maken met het feit dat er meer apps staan geïnstalleerd, de opslagcapaciteit meer wordt gebruikt maar nu is duidelijk geworden ook door het ontbreken van TRIM-ondersteuning in eerdere Android-versies.

TRIM zal voor de meeste gebruikers niet heel bekend in de oren klinken, maar we zijn bekend met de term sinds de SSD’s de harde schijf markt hebben verovert. Wat TRIM eigenlijk doet is, heel simpel uitgelegd, ervoor zorgen dat alle beschikbare ruimte op een geheugenkaart bij elkaar staat en alle bestanden die ruimte innemen ook bij elkaar staan. Zonder TRIM ondersteuning heb je allemaal lege plekken tussen de opgeslagen data in. Dat kan zijn omdat je een foto hebt verwijderd maar ook een app die is verwijderd of een tijdelijke internet bestand.

Als alle bestanden netjes bij elkaar staan gesorteerd en alle vrij ruimte ook bij elkaar staat kan het geheugen veel makkelijker en ook sneller worden gebruikt. Hiervoor is de zogenaamde TRIM-functionaliteit uitgevonden, deze zat echter nog niet standaard in Android. Daar heeft Google nu verandering in gebracht en dat merken gebruikers van de Nexus-apparaten waarvoor Android 4.3 beschikbaar is gekomen nu al meteen. De problemen met de Nexus 7 waardoor deze niet meer vooruit te branden was zijn nu opgelost, dit had te maken met het ontbreken van TRIM-ondersteuning.

Gebruikers die mogelijk last hebben van dezelfde problemen moeten hopen dat de fabrikant van hun toestel snel met een update komt naar Android 4.3, zodat de TRIM-functie zijn werk kan doen.