2min Devices

Minuut mobiel bellen het duurst in Nederland

De Europese Commissie heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de Nederlandse consument het hardste wordt uitgeknepen door de telecomproviders. In Nederland kost een minuut mobiel bellen gemiddeld 14,7 eurocent, wat meteen het duurste van heel Europa is.

In Nederland betalen we gemiddeld dus 14,7 cent voor een minuut mobiel bellen, dat is in bijvoorbeeld Litouwen wel anders. Daar betalen de inwoners gemiddeld 1,9 eurocent, een verschil van maar liefst 774 procent. Het gemiddelde in heel Europa ligt op 9,1 eurocent voor een minuut mobiel bellen.

De verschillen in de tarieven zijn ook niet te verklaren. De kwaliteit is in Nederland niet hoger dan in andere landen, ook de kosten of de kwaliteit van de dienstverlening zijn niet beter dan in andere landen. Ook het koopkracht plaatje van de consument wijkt niet extreem af met andere Europese landen. Daarom pleit Eurocommissaris Neelie Kroes, Digitale Agenda, er wederom voor dat de Europese telecomsector wordt opengegooid waardoor er één Europese markt ontstaat in plaats van een telecommarkt per land. De voordelen worden dan op Europees niveau vanzelf gelijkgetrokken en de concurrentie wordt veel groter wat zal leiden tot prijsdalingen voor de consument.

Kroes kwam vorige maand al met het plan om de Europese telecommarkt per 1 september open te gooien en niet te wachten op een onderzoek dat vijf jaar in beslag zal nemen. De Europese markt loopt nu al achter op de Amerikaanse en enkele Aziatische markten. Volgens Kroes moet er nu snel gehandeld worden. Hoe groot de kans van slagen is voor het plan van mevrouw Kroes is onduidelijk.