Samsung heeft op de IFA-beurs zijn eerste smartwatch gepresenteerd. De Galaxy Gear werd al lang verwacht en is nu officieel uit de doeken gedaan. De Galaxy Gear werkt alleen met Galaxy-apparaten samen.

Het uiterlijk van de Galaxy Gear wordt gedomineerd door een relatief groot aanraakgevoelig scherm, omhuld door een metalen behuizing. In de horlogeband zit een 1,9 megapixel camera verwerkt, die ook video’s in 720p opneemt.

Zoals verwacht is de Galaxy Gear geen smartphone, maar een accessoire vóór je smartphone. Wel kan je met de Galaxy Gear telefoongesprekken voeren, via je smartphone. Gesprekken neem je gewoon op via het scherm van de Galaxy Gear, je telefoon hoeft niet uit je broekzak gehaald te worden.

De single-core processor tikt op 800 MHz, het werkgeheugen bedraagt 512MB en de opslagcapaciteit 4GB. De accucapaciteit bedraagt 315 mAh, het horloge kan op één lading 25 uur vooruit. Qua sensoren doet de Galaxy Gear het met een accelerometer, pedometer en een gyroscoop. Het horloge kan zover we weten geen hartslag of andere lichaamseigenschappen meten.

Er zijn verschillende apps voor de Galaxy Gear en volgens Samsung komen er in de toekomst nog vele applicaties bij. Bij lancering zullen het er tientallen zijn, gericht op het tonen van mededelingen en het meten van activiteiten. Voorbeelden zijn Evernote, Line, MyFitnessPal, Path en Runkeeper.

De Samsung Galaxy Gear zal op 25 september in 149 landen, inclusief België en Nederland uitgebracht worden, in zes verschillende kleuren. De Galaxy Gear kost dan 299 euro.