2min

Introductie

De markt voor horloges staat wellicht aan de vooravond van een revolutie. Het klassieke polshorloge werd aan het einde van de 19e eeuw bedacht, maar vond pas tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn doorbraak. Het Amerikaanse leger voorzag zijn soldaten namelijk van polshorloges die in massaproductie werden vervaardigd. Zakhorloges waren voor veel soldaten te duur om zelf te kopen en dus waren zij aangewezen op het geen dat van hogere hand werd aangeboden. Na de oorlog mochten de soldaten hun horloge behouden en op die manier droegen ze hun steentje bij aan de algemene populariteit van dit concept.

In 1957 werd het eerste elektrische horloge dat werd aangedreven door een batterij ontwikkeld, in 1970 volgde het eerste digitale horloge dat geen wijzers gebruikte om de tijd aan te duiden, maar een display waarop cijfers werden getoond. Sindsdien hebben we allerlei bijzondere ontwikkelingen gezien. Innovaties varieerden van de integratie van rekenmachines en vertaalmachines, tot televisie-schermen en telefoons. Maar echte blijvende noviteiten bleven achterwege.

De komst van smartwatches

Mogelijk is het huidige decennium een nieuwe stap voor deze industrie, nu verschillende merken een nieuw soort horloge op de markt brengt; een smartwatch. We hebben begin dit jaar de introductie van de Pebble meegemaakt, welke via een Kickstarter-project gefinancierd werd. Dit, plus geruchten over een horloge van Apple, was voor andere merken was wellicht het teken dat het tijd is voor een nieuwe poging.

Sony was de eerste grote fabrikant die een slim horloge introduceerde onder de naam SmartWatch en inmiddels is er ook de SmartWatch 2 die we graag nog eens behandelen. Ook chipset-fabrikant Qualcomm kwam met een smartwatch onder de naam Toq.


Samsung Galaxy Gear

Samsung kwam op zijn beurt met de Galaxy Gear, wat betreft marketing momenteel in ieder geval al de belangrijkste smartwatch tot op heden is. Samsung kondigde het product al begin september aan en sinds enige tijd ligt het horloge op onze redactie. We hebben er uitgebreid gebruik van gemaakt en nu is het tijd voor een artikel over de opgedane ervaringen.

Model Prijs
Sony SmartWatch 75 euro
Sony SmartWatch 2 155 euro
Samsung Galaxy Gear 255 euro

In de bovenstaande tabel vind je de concurrenten van de Galaxy Gear, wat er momenteel nog bijzonder weinig zijn. Het is zo goed als zeker dat er de komende maanden wel concurrentie bij zal komen. De Galaxy Gear heeft een adviesprijs van 299 euro gekregen, maar vind je in de prijsvergelijker van Techzine terug met een prijs vanaf ongeveer 255 euro. Je vindt er momenteel zes versies, waarbij de kleur van de polsband varieert.