Ondanks de aanstaande overname van de hardware-afdeling van Nokia door Microsoft, wordt er bij de ontwerp- en ontwikkelafdeling van Nokia niet stilgezeten. Volgens de Chinese website CTechnology zou Nokia nog steeds een goedkope Android-smartphone in ontwikkeling hebben.

Het mobiele besturingssysteem van Microsoft; Windows Phone, is het enige mobiele besturingssysteem dat Nokia nog gebruikt in de smartphone-markt. Nokia heeft zich volledig toegelegd op het Windows Phone-besturingssysteem. Daardoor zijn ruim 80 procent van de smartphones waarop Windows Phone draait een Nokia. Wel gaan er al tijden geruchten dat Nokia op de achtergrond werkt aan een alternatief mocht Windows Phone niet slagen, dat zou een Android-smartphone zijn.

Terwijl Microsoft bezig was met het ontwikkelen van eigen mobiele apparaten, waaronder de Surface-tablets en mogelijk een Surface-Phone. Zou Nokia op zijn beurt hebben gekeken of het mogelijk was om de huidige Lumia-smartphones die draaien op Windows Phone, te voorzien van Android. Het achter de hand hebben van een Android-versie die goed werkt op de Lumia-smartphones zou een goed alternatief kunnen zijn mocht Windows Phone falen.

Uiteindelijk heeft Microsoft besloten om Nokia in te lijven, of dat is omdat de Surface-phones weinig potentie lijken te hebben of dat Microsoft nog harder wil trekken aan de Windows Phone-markt. Dat is iets wat zal moeten blijken. De overname van Microsoft zal hoogstwaarschijnlijk het einde betekenen van de Android-experimenten bij Nokia. Alleen tot de overname echt helemaal een feit is en alle aandeelhouders akkoord zijn, blijft het Finse Nokia doorwerken aan de Android-variant, aldus de Chinese website Ctechnology.