2min

De Nokia-merknaam keert terug op de smartphonemarkt, wanneer we de eerste toestellen kunnen verwachten is nog onduidelijk, maar dat Nokia terugkeert staat vast. De nieuwe toestellen zullen niet langer exclusief gebruik maken van Windows maar gebruik maken van het Android-besturingssysteem.

Een nieuw Fins bedrijf met de naam HMD Global Oy heeft de exclusieve rechten gekocht om Nokia featurephones, smartphones en tablets te maken voor de komende tien jaar. Nokia gaat dus niet zelf toestellen maken, maar verhuurd zijn merknaam. Het bedrijf heeft daarnaast samen met FIH Mobile, een dochteronderneming van het bekende productiebedrijf Foxconn, het bedrijfsonderdeel van Microsoft overgenomen dat verantwoordelijk is voor de Nokia Asha-telefoons. Daarvoor leggen de bedrijven in totaal 350 miljoen dollar op tafel.

Met deze overname krijgt het nieuwe Finse bedrijf de mogelijkheid om nieuwe Asya-telefoon in de markt te gaan zetten en neemt het ook een fabriek over in Vietnam waar deze toestellen worden gemaakt. Hier werken 3500 personen die allemaal aan de slag kunnen bij het nieuwe Finse bedrijf.

In de komende tien jaar wil het Finse bedrijf honderden miljoenen dollars gaan investeren in de productie van nieuwe Nokia featurephones, smartphones en tablets. Tot 2024 mag er in elk geval gebruik worden gemaakt van de Nokia-merknaam, daarna zal het bedrijf opnieuw rond de tafel moeten met Nokia.

Voor Microsoft is het een goede deal omdat het op deze manier afscheid kan nemen van een hardwaretak waar het geen interesse in heeft. Microsoft benadrukt echter wel dat de Lumia-telefoons gewoon behouden blijven en dat die gewoon worden doorontwikkeld voor Windows 10 Mobile.

Wanneer we de eerste nieuwe Nokia-smartphones kunnen verwachten is onduidelijk, ook is het nog even afwachten of die in Europa beschikbaar gaan komen. Wel is duidelijk dat het nieuwe Finse bedrijf kiest voor Android en niet voor Windows 10 Mobile.