2min

Eerder deze week hield een vice-president van Hewlett-Packard op een bijeenkomst van financiële analisten een toespraak, voornamelijk over aanwezige alternatieven voor Microsoft als meest invloedrijke partner. Hij merkte hierbij op dat er een grote verandering is waar te nemen in de technologiesector, waarin Microsoft steeds minder dominant blijkt.

De verandering die momenteel plaatsvindt in de markt van het technologiebedrijf Hewlett-Packard is volgens Dion Weisler, vice-president van de afdeling printers en persoonlijke systemen van Hewlett-Packard, in de afgelopen dertig jaar niet eerder zo groot geweest.

Er is een grote verandering waar te nemen. Zo verandert het gebruik van producten afkomstig van de ooit zo dominante samenwerking tussen Microsoft en Intel naar het gebruik van alternatieve fabrikanten en besturingssystemen.

Volgens Weisler bevinden we ons tegenwoordig in een tijdperk waarin er veel meer valt te kiezen voor de consument. "We leven in een wereld met meerdere besturingssystemen, nieuwe architecturen, nieuwe chips, nieuwe grafische mogelijkheden en nieuwe subsystemen."

Mede dankzij de opkomst van de technologiesector in Azië is het bredere aanbod van fabrikanten en besturingssystemen ontstaan. Vooral in China is dit volgens Weisler te merken: "In China worden meer tablets verkocht dan in de Verenigde Staten. Je raadt het al, de meeste van deze tablets gebruiken geen Windows-besturingssysteem. HP richt de focus momenteel op de besturingssystemen Windows, Android, Chrome OS en Ubuntu."

Volgens Hewlett Packard valt de traditionele markt, waar altijd veel winst behaald werd, uit elkaar. Apparaten afkomstig uit de samenwerking tussen Microsoft en Intel moeten steeds vaker plaats maken voor PC’s met een lichtere ARM-processor en mobiele apparaten uitgerust met een concurrerend besturingssystemen. Hierdoor veranderen Microsoft en Intel langzamerhand in directe concurrenten van elkaar.