2min

Sridhar Solur, een topman van Hewlett-Packard, denkt dat Intel en Microsoft een steeds kleinere rol zullen gaan spelen op de computermarkt. Dit gaf de medewerker van HP aan tijdens de Discover-conferentie van het bedrijf afgelopen dinsdag in Barcelona.

"De rol van Microsoft en Intel in de computermarkt zal steeds kleiner worden." Tijdens de Discover conferentie, die HP afgelopen dinsdag in Barcelona organiseerde, gaf Sridhar Solur aan dat dit zijn verwachtingen zijn voor de toekomst.

Tijdens de presentatie, die Internet of Things and wearables. Driving the next phase of growth in computing heet, zei de HP topman: "In 2012 werden er meer dan 300 miljoen PC’s verscheept. De grote spelers waren Intel en Microsoft. Denk even na over het businessmodel van de twee bedrijven in 2012. Inmiddels is het bijna 2014. Het aantal mobiele apparaten dat verscheept wordt is gestegen naar 3 miljard. Dat is een stuk meer dan voorheen. Kijk naar de grote spelers. We hebben ARM. Kijk vervolgens naar het verschil in businessmodel van Intel en ARM. Kijk naar de besturingssystemen. Behalve Microsoft is er niemand meer die geld vraagt voor het besturingssysteem. Een reusachtig verschil."

Wat Solur eigenlijk beweert is dat zowel Microsoft als Intel achterlopen op de concurrenten. Bij Intel is dat omdat er tot nu toe weinig focus is geweest op het maken van chips voor in mobiele apparaten. Microsoft is de enige ontwikkelaar van besturingssystemen die nog niet officieel aangekondigd heeft dat nieuwe versies van het besturingssysteem voortaan gratis zullen zijn.

Op dit moment klopt de bewering van Solur zeker. Maar mogelijk komt hier op korte termijn verandering in. Volgens geruchten overweegt Microsoft om Windows Phone en Windows RT in de toekomst gratis te maken voor fabrikanten. Hierdoor zou het systeem interessanter worden voor derden. Ook de laatste update van Windows 8, Windows 8.1(review), was gratis te downloaden. Mogelijk zullen nieuwe updates van het besturingssysteem ook gratis worden. Mensen zonder Windows 8 moeten wel eerst dat besturingssysteem aanschaffen om gebruik te maken van de gratis update.

Ook Intel is hard bezig om de focus meer te leggen op mobiele chips. Het bedrijf is op dit moment bezig met zaken zoals de energiezuinige Quark-, Bay Trail- en Merrifield-processoren.