2min

Apple heeft vanavond tijdens een persconferentie een hele hoop nieuwe producten aangekondigd, waaronder een nieuwe Macbook Pro Retina line-up. Zowel de 13- als de 15 inch-versie zijn vernieuwd, daarnaast heeft Apple de prijzen met 200 euro verlaagd. De non-Retina versies worden niet vernieuwd, deze zullen waarschijnlijk verdwijnen, al heeft Apple hier niets over gezegd.

De meest betaalbare Macbook Pro is de Macbook Pro 13 inch Retina, deze was voorheen verkrijgbaar vanaf 1529 euro, vanaf de nieuwe generatie is deze verkrijgbaar vanaf 1329 euro. Voor deze 1329 euro krijg je een Macbook Pro met een 13 inch Retina-scherm, een Intel 4e generatie dual-core i5-processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz, een ingebouwde Intel Iris GPU, 128GB SSD-opslagcapaciteit en 4GB werkgeheugen. Het werkgeheugen van de goedkoopste Macbook Pro 13 Retina is gehalveerd, voorheen was dit 8GB, maar dus wel met een prijsverlaging van 200 euro. Ook zijn er nog twee andere configuraties van de Macbook Pro 13 inch retina die meer geheugen en opslagcapaciteit hebben, uiteraard wel met een hoger prijskaartje. Daarnaast zijn er ook nog maatwerkopties, waarbij de klant een betere processor, meer geheugen of grotere opslagcapaciteit kan kiezen tegen een meerprijs. De accuduur van de nieuwe Macbook Pro 13 inch retina is verhoogd tot ongeveer 9 uur.

Ook de MacBook Pro 15 inch Retina is vernieuwd door Apple, om te beginnen krijgt ook hier het goedkoopste model een prijsverlaging van 200 euro, van 2229 euro naar 2029 euro. De goedkoopste MacBook Pro 15 inch Retina krijgt een 4e generatie quad-core i7-processor met een kloksnelheid van 2,0 GHz en een ingebouwde Intel Iris GPU. De discrete NVIDIA GeForce GT 650M videokaart is geschrapt, maar qua grafische prestaties moet dat weinig uitmaken met deze nieuwe 4e generatie Intel Core i7-processor. Verder is er een 256GB SSD aanwezig en 8GB aan werkgeheugen. Ook is er nog één duurdere variant met een 4e generatie Intel Core i7-processor op 2,3 GHz, ingebakken Intel Iris-GPU, een NVIDIA GeForce GT 750M-videokaart, 16GB aan werkgeheugen en 512GB SSD voor 2629 euro. Uiteraard zijn ook hier weer de nodige maatwerkopties beschikbaar. De accuduur van de nieuwe Macbook Pro 15 inch retina is verhoogd tot ongeveer 8 uur.

De nieuwe Macbook Pro Retina’s zijn nog dunner dan hun voorgangers, Apple heeft de dikte weten te beperken tot 1,8 cm. Daarnaast is de accuduur van alle modellen verhoogd, zijn er nu twee Thunderbolt 2-poorten aanwezig en wordt de laatste versie van WiFi ondersteund, namelijk 802.11ac. Ook beschikken de Macbook Pro’s over een HDMI-poort zodat je ze kan aansluiten op vrijwel elke externe monitor.

De MacBook Pro’s zijn vanaf nu bestellen via Apple’s online winkel en binnenkort ook via de bekende Apple Resellers, ze zullen worden geleverd met de nieuwste versie van Mac OS X 10.9 (review), welke de naam Mavericks draagt.