2min

Researchfirma IHS heeft de iPad Air uit elkaar gehaald om een schatting te maken van de kosten die Apple maakt het produceren van één exemplaar van de tablet. Opvallend genoeg blijkt dit minder te zijn dan het bedrijf betaalde voor het produceren van een iPad 3.

IHS heeft de kosten van de onderdelen van een iPad Air vergeleken met de kosten voor het maken van een iPad 3. Het is onduidelijk waarom niet de vergelijking met de iPad 4 wordt gemaakt.

Hoewel de iPad Air superieur is qua technologie, was de iPad 3 toch duurder om te produceren. IHS geeft aan dat het standaardmodel iPad Air ongeveer 274 dollar (omgerekend 203 euro) kost om te produceren. Dit is 42 dollar (31 euro) minder dan de goedkoopste iPad 3.


Het verschil in productiekosten komt onder andere door het scherm. Bij de iPad 3 waren er 2 lagen glas nodig om het display te maken. Dit is bij de iPad Air nog maar één laag. Hierdoor is het scherm ook minder dik; in plaats van 2,23 millimeter in de iPad 3 meet het scherm van de iPad Air slechts 1,8 millimeter.

Daarnaast worden er minder LED-lampjes gebruikt voor het verlichten van het scherm. Eerder waren dit er 84, maar bij de nieuwste generatie iPad worden slechts 36 LED-lampjes gebruikt. Het feit dat er nog maar één glasplaat nodig is en het gebruik van minder lampjes zorgt ervoor dat het scherm van de iPad Air goedkoper te produceren is.

Een overzicht van de kosten van enkele onderdelen van de iPad Air:

  • Scherm (Display: 90 dollar, Touchscreen: 43 dollar): 133 dollar(
  • Apple A7 chip (5 dollar goedkoper dan de A5 chip van de iPad 3): 18 dollar
  • Wireless chip: 32 dollar
  • Flashgeheugen: 9 dollar voor 16GB, tot 60 dollar voor 128GB

IHS heeft ook een berekening gedaan van de winst die Apple aan verschillende varianten van de iPad Air maakt. Dit varieert van 45 tot 61 procent.